
Gorenjska prata ali búdl
Gorenjska prata ali búdl je značilna velikonočna jed na Gorenjskem iz suhega mesa, starega kruha in jajc.
Gorenjska prata ali búdl
Gorenjska prata ali búdl je značilna velikonočna jed na Gorenjskem iz suhega mesa, starega kruha in jajc.

Sestavine
- 300 g belega kruha (od prejšnjega dne)
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci
- 150 g ostankov šunke (ali suhega mesa)
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- svinjska mrežica
jabolčni hren
- olje
- 100 g svežega hrena
- 50 g jabolk
- kis
- sol
- poper

Ta namaz s feto je hit poletja
Stepena feta je hit poletja! Popolna kot pomaka, namaz ali kot del bogate solate. Pripravljena je v 5 minutah in je odlična zamisel za poletna druženja.

Mladi Tom Čopar z zeleno Michelinovo zvezdico
»Prihajam iz Mozirja, poročil sem se v Rečico ob Savinji, enega najlepših slovenskih krajev, kjer smo malo 'za cajtom', vendar v najbolj dobronamernem smislu."

Očistite klapavice kot pravi chef
Čiščenje školjk ni nujno zahtevno. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste lahko pripravili odlično morsko kosilo.
Sestavine
- 300 g belega kruha (od prejšnjega dne)
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci
- 150 g ostankov šunke (ali suhega mesa)
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- svinjska mrežica
jabolčni hren
- olje
- 100 g svežega hrena
- 50 g jabolk
- kis
- sol
- poper
Postopek
Kruh narežemo na kocke in ga zmešamo s kislo smetano in razžvrkljanima jajcema. Na kocke narežemo tudi šunko. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo malo olja, na njem prepražimo čebulo in jo ohladimo. Pečico segrejemo na 185 °C (ali na 165 °C z ventilacijo).

Kruhovi mešanici dodamo meso, česen in ohlajeno čebulo ter dobro premešamo. Maso razdelimo na 2 dela in iz vsakega oblikujemo štručko. Zavijemo ju v svinjsko mrežico in pečemo 25 minut.

Medtem ko se peče, pripravimo jabolčni hren, tako da hren in jabolko olupimo, naribamo in zmešamo. Dodamo malo olja in kisa ter solimo in popramo.
Pečeno prato narežemo na rezine in postrežemo z jabolčnim hrenom. Lahko postrežemo toplo ali hladno.
Nasvet
Gorenjska prata ali búdl je značilna velikonočna jed na Gorenjskem, njen recept pa najdemo v različnih lokalnih različicah.