Naj poletje ne mine brez osvežujoče granite
V vročih dneh, ko resno razmišljamo o selitvi v najbližjo zamrzovalno skrinjo, nam ne preostane drugega, kot da si privoščimo obilo osvežitve v obliki granite.

Granita – sicilijanska sladica, s katero bodo poletne temperature znosnejše
Granita je klasična italijanska sladica, ki osveži in poživi, in – kar je v vročih dneh prav tako pomembno – od nas ne zahteva prav veliko truda. Po teksturi spominja na drobno zdrobljen led, obogaten z našimi najljubšimi okusi.
Granita se odlično ujame s še eno poletno klasiko – sproščenim življenjskim pristopom. Omogoča nam, da se na enostaven način poigramo z okusi in z njimi razveselimo kar najširši krog uživačev.
Osnovni recept za granito
Ko je zunaj prevroče, hrepenimo po osvežitvi in poenostavitvi – pri tem pride na vrsto granita. Osnovni recept vključuje vodo, sladkor in sadni pire iz sočnega sadja. Vse sestavine zmešamo, prelijemo v plitvo posodo ali pekač in postavimo v zamrzovalnik, nato pa med zamrzovanjem nekajkrat pretlačimo z vilicami, da dobimo značilno zrnato teksturo.

Granita za vsak okus
Po tem, ko smo osvojili osnove, se lahko poletno poigravanje z okusi prične! Namesto sadja lahko uporabimo tudi sok ali sadni sirup, vodo lahko ljubitelji kislega zamenjamo z limonado, okus pa lahko popestrimo tudi z začimbami in zelišči, kot so ingver, cimet, bazilika, meta (preizkusite granito z domačim metinim sirupom po spodnjem receptu) in druge.
Tudi sladkost lahko uravnavamo in prilagajamo, tako da za granito namesto sladkorja uporabimo med, agavin ali javorjev sirup.
Kaj pa granita za večerno zabavo? Za odrasle jo lahko pripravimo s kančkom ruma, džina, penečega vina ali likerja, kot je limončelo (a pri tem ne pretiravamo, saj lahko preveč alkohola prepreči, da bi granita zamrznila).
Če v granito vmešamo preveč alkohola, se lahko zgodi, da ne bo zmrznila.
Kavna granita za prav poseben zajtrk ali popoldanski užitek
Pravo ledeno poslastico lahko pripravimo tudi iz aromatične sveže kuhane kave. Dodamo ji lahko malce likerja in čokolade ter jo postrežemo smetano ali kremastim maskarponejem. Uživači s Sicilije si takšno granito pripravijo že za zajtrk, nato pa vanjo pomakajo še topel brioš.
Granita naj po poleti vedno pri roki
Še ena prednost granite je, da je lahko prihranimo več in se močno potrudimo, da je kaj ostane še za naslednje sladkanje. To shranimo v zaprti posodi v zamrzovalniku, pred postrežbo pa jo le ponovno razrahljamo z vilicami.
Granita ali sorbet – v čem je razlika?
Medtem ko granita izvira iz Sicilije, podobne ledene posladke poznajo tudi drugod po svetu. Perzijci na primer na podoben način pripravljajo 'faloodeh', srečneži, ki dopustujejo na Havajih, pa si morajo tam nujno privoščiti 'shaved ice'.

Zelo podobna ledena osvežitev, za katero pa se ne morejo povsem zediniti, od kod izhaja – seveda si zasluge lastijo zanjo tudi Italijani – pa je sorbet. Najbolj očitna razlika med granito in sorbetom je v teksturi, saj je sorbet zaradi stalnega mešanja med zamrzovanjem bolj gladek kremast, medtem ko v graniti ostajajo ledeni kristali.
Sočni poletni sorbet ob misli na katerega se nam bodo še dolgo cedile sline ...
Sorbet iz črnega ribeza in mete
Vročega poletja še ni konec – preživite ga z granito v rokah!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se