Kaj boste skuhali danes?
Lososova pašteta s hrenom
Vam je po velikonočnem zajtrku ostalo kaj smetanovega hrena? Z lososom ga spremenite v čudovito poslastico.
Lososova pašteta s hrenom
Vam je po velikonočnem zajtrku ostalo kaj smetanovega hrena? Z lososom ga spremenite v čudovito poslastico.
Sestavine
- 100 g prekajenega lososa in še malo za okras (po želji)
- 100 g kremnega sira
- 100 g kisle ali sladke smetane (ali mešanice obeh)
- 2–3 žličke smetanovega hrena (kupljenega ali domačega, glej spodaj)
- krhelj limone
- sol
- poper
- nekaj vejic kopra za okras (po želji)
ko postrežemo
- prepečenec, krekerji ali opečen kruh
- nekaj solatnih listov
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 100 g prekajenega lososa in še malo za okras (po želji)
- 100 g kremnega sira
- 100 g kisle ali sladke smetane (ali mešanice obeh)
- 2–3 žličke smetanovega hrena (kupljenega ali domačega, glej spodaj)
- krhelj limone
- sol
- poper
- nekaj vejic kopra za okras (po želji)
ko postrežemo
- prepečenec, krekerji ali opečen kruh
- nekaj solatnih listov
Postopek
Lososa narežemo na kockice. Kremni sir, smetano, 50 g lososa, 2 žlički hrena in malce limonovega soka damo v multipraktik. Zmeljemo v gladko maso in jo postrgamo v skledo. Vmešamo preostalo meso in pokusimo – po želji dodamo še žličko hrena in po potrebi solimo in popramo. Maso razdelimo v 4 majhne modelčke in za najmanj 2 uri postavimo v hladilnik.
Preden postrežemo, pašteto po želji okrasimo z lososovim svitkom in nekaj vejicami kopra. Lonček postavimo na krožnik, priložimo nekaj solatnih listov in prepečenec ali drug kruh.
Smetanov hren
Obstajajo številne različice smetanovega hrena. Osnovna je, da sveže naribanemu hrenu (za osnovo lahko vzamemo tudi kisli hren iz kozarčka) dodamo samo kislo smetano in začinimo z belim poprom. S spreminjanjem razmerja med količino kisle smetane in hrena pripravimo omako različne gostote in ostrine.
Za različico s stepeno sladko smetano pa v 2,5 dl rahlo stepene smetane previdno vmešamo 100 g drobno naribanega hrena, ki smo ga zmešali s sokom polovice limone, žličko sladkorja in soljo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčni zavitek
Pečena račka z ringloji
Zamrznjene jogurtove lučke s čajem mača
Pripravite malce drugačen ledeni posladek s čajem mača