Špageti z morskimi sadeži kot ultimativen poletni obed
Špageti z morskimi sadeži so verjetno eden najbolj prisotnih poletnih klišejev – ali pa so večna klasika?

Odgovor je gotovo odvisen od tega, kako je recept uspel ujeti pristno morsko vzdušje, še bolj pa od kakovosti sestavin in testenin.
Veliko več kot le še eni špageti z morskimi sadeži
Špageti ali rezanci z morskimi sadeži so sredozemska jed, ki se jo da pripraviti na tisoč odličnih načinov, a hitro se lahko zgodi, da postrežemo s čim povsem (pod)povprečnim. K sreči se nam s sledečimi predlogi receptov, predvsem pa z odličnimi domačimi testeninami, to ne more dogoditi.

Začnimo pri osnovah: odlično domače testo za testenine
Z nekaj prakse bomo domače rezančno testo pripravili tako suvereno in skoraj tako hitro, kot bi v krop stresli špagete, kupljene v trgovini. A razlika med enimi in drugimi je lahko gromozanska – doma pripravljeni špageti, rezanci in druge oblike testenin bodo zagotovili, da bo tekstura ravno pravšnja za ujemanje z morsko omako po naši izbiri.
K sreči nam je svoj recept za domače rezančno testo zaupal chef Bine Volčič. Z njegovimi navodili in nasveti nam bo vsakič uspelo izdelati popolne testenine, popolno osnovo za slastno morsko navdahnjeno jed.
In kar je morda še pomembneje: dobri morski sadeži
Izberemo lahko, kar si naša duša poželi: vongole, klapavice, pokrovače, kozice, lignje in druge darove morja ter njihove kombinacije, a pri izbiri naj nas vodita svežina in kakovost – tudi, če izberemo zamrznjene. Seveda je pomembno tudi, kako z morskimi sadeži ravnamo. Slabo očiščene školjke, rakci in preostali živelj lahko hitro izničijo ves naš trud. Ne spreglejte sledečih nasvetov:

Katere bi pripravili mi?
Špageti z morskimi sadeži so idealna izbira za hiter in lahkoten poletni obrok, za razkošen romantičen obed in vse vmesne nianse:
Rezanci z rakci in gremolato – naj vas ime ne zavede, gremolata ni nič posebej 'kunštnega', le slastna omaka iz peteršilja, limonove lupine in česna
Gremolata- omaka iz peteršilja, limonove lupine in česna
Rezanci z rakci in gremolato
Testenine s školjkami na rdeče – no, te pa bi si že lahko predstavljali na mizi kakšnega para, ki si čez kozarce belega vina ljubeče zre v oči
Za ljubitelje morskih jedi bo kot nalašč ta italijanska klasika
Testenine s školjkami na rdeče
Rezanci z morskimi sadeži po špansko – če bi namesto testenin pripravljali riž, bi ta recept močno dišal po paelji
Rezanci s pokrovačami, ovitimi v pršut – za vse, ki imate radi morje, a hkrati z nogami radi stojijte na trdnih tleh
Testenine z vongolami – še en recept, ki se nagiba na romantično stran, še posebno ko jed malce podžgemo s čilijem
Malce ekstravagantno razpoloženi smo jim dodali nasekljan svež čili.
Testenine z vongolami
In še mini nasvet: Če boste špagete z morskimi sadeži (ali katere druge 'morske' testenine) kdaj naročili v Italiji, ob njih nikar ne zaprosite za parmezan. Le tako se boste izognili osebju, ki bo zavijalo z očmi in si v brk zamrmralo kakšno pikro o nevednih turistih ... V Italiji je pač navada takšna, da testeninam z ribo ali morskimi sadeži nikoli ne dodajo parmezana.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se