Ne veste, kako izkostiti jagnječje stegno? Tukaj je preprost postopek
Poletje je sezona najboljše jagnjetine. Naučite se izkostiti jagnječje stegno hitro in brez napak – vodili vas bomo korak za korakom.

Pozna pomlad in predvsem poletje je čas, ko je na voljo najboljša jagnjetina, saj je meso polnega, a še vedno nežnega okusa. V Sloveniji po odlični jagnjetini slovi predvsem Bela krajina, če počitnikujete na Hrvaškem, pa posezite po znameniti jagnjetini s Cresa ali Paga.
Jagnjetina je meso ovce, stare do dvanajst mesecev. Najbolj nežnega okusa je meso jagenjčkov, starih od dva do šest mesecev, težkih okoli 7 kg, nekoliko bolj aromatično je meso živali, starih od šest do dvanajst mesecev, ki so se že pasli, težkih od 12 do 15 kg.
Jagnječje stegno
Med najbolj priljubljenimi kosi za pečenke je jagnječje stegno – idealno je za peko v kosu s številnimi različicami marinad na osnovi česna, limone in zelišč (jagnjetina se krasno ujame z rožmarinom, timijanom, žajbljem in še posebej meto, ki doda jedi grški priokus).
Če pa s stegna odstranimo kost, se možnosti za pripravo raznolikih jedi povečajo - meso lahko bogato nadevamo in prepognemo, lahko ga z nadevom le premažemo in zvijemo v rulado, ali pa ga na pekaču sploščimo na "metuljčka" in si tako prihranimo kakšno uro peke.
Odstranjevanje kosti korak za korakom
Stegno položimo na delovno površino z mesnato stranjo navzdol. S prsti otipamo kost, nato z nožem ob kosti po dolžini zarežemo v stegno do kosti.
Začnemo rezati okoli kosti in z nožem meso postrgamo z nje. Pazimo, da je nož čim bližje kosti, da po nepotrebnem ne zavržemo mesa.
Delo nadaljujemo okoli kosti in sklepa, da lahko kost brez težav odstranimo.
Z nožem zarežemo v bolj mesnate in debele dele ter jih razprostremo, da je meso povsod približno enake debeline. Meso ima na koncu obliko metulja.
Vse odvečne maščobne dele in žilice okoli stegna in v njem odstranimo.
Meso potolčemo z valjarjem, da ga rahlo sploščimo in tako zagotovimo, da je stegno povsod približno enake debeline. Stegno je zdaj pripravljeno za peko.
Recepti z jagnjetino
-Jagnječje kroglice na nabodalih
- Jagnjetina z ajdovimi rezanci in paradižnikovim prelivom
- Jagnječji burgerji s špinačo in skuto
Za še več receptov pa nam sledite tudi na naši Facebook strani!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se