© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ne veste, kako izkostiti jagnječje stegno? Tukaj je preprost postopek


Uredništvo
11. 7. 2025, 13.00
Posodobljeno
13:25
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poletje je sezona najboljše jagnjetine. Naučite se izkostiti jagnječje stegno hitro in brez napak – vodili vas bomo korak za korakom.

Jagnjetina2
Dober tek
Navdušite družbo z jagnetino.

Pozna pomlad in predvsem poletje je čas, ko je na voljo najboljša jagnjetina, saj je meso polnega, a še vedno nežnega okusa. V Sloveniji po odlični jagnjetini slovi predvsem Bela krajina, če počitnikujete na Hrvaškem, pa posezite po znameniti jagnjetini s Cresa ali Paga.

Jagnjetina je meso ovce, stare do dvanajst mesecev. Najbolj nežnega okusa je meso jagenjčkov, starih od dva do šest mesecev, težkih okoli 7 kg, nekoliko bolj aromatično je meso živali, starih od šest do dvanajst mesecev, ki so se že pasli, težkih od 12 do 15 kg.

Jagnječje stegno

Med najbolj priljubljenimi kosi za pečenke je jagnječje stegno – idealno je za peko v kosu s številnimi različicami marinad na osnovi česna, limone in zelišč (jagnjetina se krasno ujame z rožmarinom, timijanom, žajbljem in še posebej meto, ki doda jedi grški priokus).

Če pa s stegna odstranimo kost, se možnosti za pripravo raznolikih jedi povečajo - meso lahko bogato nadevamo in prepognemo, lahko ga z nadevom le premažemo in zvijemo v rulado, ali pa ga na pekaču sploščimo na "metuljčka" in si tako prihranimo kakšno uro peke.

Odstranjevanje kosti korak za korakom

Stegno položimo na delovno površino z mesnato stranjo navzdol. S prsti otipamo kost, nato z nožem ob kosti po dolžini zarežemo v stegno do kosti.

jagnjetina
Dober tek
Poletje je odličen čas za pripravo jagnjetine.

Začnemo rezati okoli kosti in z nožem meso postrgamo z nje. Pazimo, da je nož čim bližje kosti, da po nepotrebnem ne zavržemo mesa.

jagnetina
Dober tek
Nož naj bo čim bolj oster.

Delo nadaljujemo okoli kosti in sklepa, da lahko kost brez težav odstranimo.

jagnetina
Dober tek
Nadaljujte okoli sklepa.

Z nožem zarežemo v bolj mesnate in debele dele ter jih razprostremo, da je meso povsod približno enake debeline. Meso ima na koncu obliko metulja.

jagnetina
Dober tek
Zarežite v meso in ga razprostrite.

Vse odvečne maščobne dele in žilice okoli stegna in v njem odstranimo.

jagnetina
Dober tek
Odstranitr maščobo in žilice.

Meso potolčemo z valjarjem, da ga rahlo sploščimo in tako zagotovimo, da je stegno povsod približno enake debeline. Stegno je zdaj pripravljeno za peko.

jagnetina
Dober tek
Mesto dobro steptajte.

Recepti z jagnjetino

-Jagnječje kroglice na nabodalih

Jagnjetina z ajdovimi rezanci in paradižnikovim prelivom

Jagnječji burgerji s špinačo in skuto

Grška jagnjetina na žaru

Za še več receptov pa nam sledite tudi na naši Facebook strani!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.