Priljubljena jed, ki jo boste pripravljali znova in znova
Recept za paprikaš je eden tistih, ki ga mora vsak shraniti v svojo knjižico receptov. Najboljši bo, če mu bomo dodali obilo kakovostne mlete sladke paprike.

Paprikaš – preprost, a tako poseben
Paprikaš nosi tisto posebno toplino, ki nas spominja na dom, otroštvo, počasno življenje, ki se zdi skorajda stvar preteklosti. Kot je menda jasno, ime te preproste jedi na žlico izhaja iz madžarske besede za papriko, ki je seveda ključna sestavina. Poznavalci pravijo, da je mleta sladka paprika, ki jo izberemo za pripravo paprikaša, ključnega pomena za uspeh jedi ter da je, seveda, najbolje izbrati tisto avtohtono, omamno dišečo in rdečo kot ogenj.

Paprikaš izhaja iz Madžarske, poneslo pa ga je širom sveta. Kot za vse tradicionalne enolončnice pa tudi za paprikaš velja, da ima skoraj vsaka družina svoj recept, skoraj vsaka skupnost v bližini pa svojo različico jedi, ki so ji večinoma izbrali tudi novo ime.
Čebula, meso, paprika in čas
Tradicionalno paprikaš še danes večkrat postrežejo kar iz kotlička, v katerem se je nad živahnim ognjem počasi kuhal. A tudi, če ga pripravljamo doma, bo paprikaš najboljši, ko si bomo vzeli čas in v pripravi uživali.
Najbolj poznan in priljubljen je še vedno piščančji paprikaš, a pripravimo ga lahko tudi iz kunčevine, svinjine ali teletine. Na drugi strani meje, v Vojvodini, pripravljajo odličen ribji paprikaš iz sladkovodnih rib, kot so som, krap ali ščuka. V zadnjem času pa postajajo vse bolj priljubljene različice vegetarijanskega ali veganskega paprikaša s tofujem, gobami, čičerko, lečo ali stročjim fižolom.
Triki za popoln paprikaš
- Čebulo za paprikaš je treba narezati na drobno, da se bo med počasnim praženjem lepo zmehčala in razpustila.
- Papriko dodamo šele, ko se čebula razpusti, a preden prilijemo tekočino.
- Čeprav to ni absolutno pravilo, tradicionalisti pri pripravi prisegajo na kose mesa s kostmi (in kožo).
- Nekateri mojstri piščanca najprej popečejo na maslu ali masti.
- Jed čim manj mešamo, še zlasti, če jo pripravljamo v kotlu.
- Meso se kuha tako dolgo, da se začne ločevati od kosti.
Za piko na i paprikašu dodamo smetano, da postane bolj gost in kremen, kar ga tudi ločuje od drugih, 'podobnih' jedi na žlico, kot so na primer čobanac, golaž ali pörkölt.
S čim postrežemo paprikaš?
Paprikaš največkrat nastopa v vlogi omake za testenine, še najraje širokih rezancev, ali pa mu dodajo preproste jajčne cmočke, ki jim pravijo nokedli. Seveda pa bo paprikaš tudi s krompirjem ali kruhom več kot odličen – še sploh naslednji dan.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se