Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

17. maj je mednarodni dan peke, zato je prav, da na ta dan vključimo pečico in morda odkrijemo kakšno novo funkcijo, za katero sploh nismo vedeli, da jo naša pečica ponuja. Morda je to termometer ali pa funkcija dodajanja pare, morda je naša rešetka vedno na istem mestu in nikoli ne uporabimo funkcije kroženja vročega zraka (medtem ko se ves čas spogledujemo z nakupom cvrtnika na vroči zrak).
Ob pripravi slastnih receptov smo se posvetili raziskovanju različnih funkcij domačih pečic. Preizkušali smo nastavitve, premikali rešetke z enega vodila na drugega, iz predala potegnili preredko uporabljeni termometer in se začeli spogledovati s pripomočki, ki jih še nikdar nismo uporabili. Zdaj, ko smo s svojo pečico izoblikovali odnos, ki temelji na zaupanju, nekaj pomembnejših ugotovitev delimo še z vami.
Nastavitev 'Zgoraj-spodaj'
Pomeni hkratno delovanje zgornjega in spodnjega grelnika in je univerzalno uporabna funkcija, s katero bodo tradicionalni recepti vselej uspeli, uporabimo pa jo lahko tudi pri peki pri nižjih temperaturah. Ker so pri sodobnejših pečicah ti grelci močnejši, velja pravilo, da pri res starih receptih temperaturo pečice raje nastavimo na kakšnih 10 °C manj, čas priprave pa ohranimo enak. Kadar v pečici pečemo na več pladnjih, se tej funkciji raje izognimo in izberimo funkcijo kroženja zraka.
Nastavitev 'Samo spodaj'
Pri tej funkciji vklopimo le spodnji grelec. To nastavitev izberemo, ko pripravljamo jedi v vodni kopeli ali jedi s hrustljavo osnovo (recimo pri piti, pici ali sočnejših posladkih).
- Lorenska pita ali lorenski kiš (quiche lorraine) - francoska klasika, pri kateri pri peki hrustljave testene podlage v pečici uporabite spodnje gretje.
- Borovničevi kipniki z limonovo omako - v tem receptu se boste v pečici naučili uporabljati vodno kopel. Uporabili boste nastavitev 'samo spodaj'.

Nastavitev 'Kroženje zraka/ventilacija/vroči zrak'
To je funkcija, ki omogoča večje in bolj enakomerne temperature, saj se zrak v pečici ves čas meša. Odlična je za peko na več pekačih hkrati, za pripravo rahlega peciva, pri peki mesa pa bo ventilacija poskrbela, da bo skorja hrustljava, sredica pa sočna. Kadar sledimo receptom, ki ne specificirajo funkcije vroči zrak, znižamo v receptu predlagano temperaturo za 20 stopinj.
Nastavitev 'Žar'
Žar poskrbi za dodatno segrevanje z zgornje strani. To funkcijo uporabljamo pri gratiniranju jedi, pa tudi pri jedeh, ki jih pripravljamo kot na žaru.

Nastavitev 'Žar s kroženjem zraka'
Žar in vroči zrak sta idealna kombinacija za pripravo večjih pečenk, saj ventilator razporedi toploto, žar, ki se med peko vklaplja in izklaplja, pa lepo zapeče zunanjost jedi.
Nastavitev 'Peka s paro'
Gre za način delovanja, pri katerem uparjalni sistem v pečici med peko dodaja vlago. Program je primeren tudi za pripravo kruha, saj zaradi dodane pare testo lepše vzhaja, sredica postane bolj rahla, skorja pa bolj sijoča (pred obstojem takšnih pečic smo podoben, a manj idealen učinek lahko dosegli s tem, da smo na dno pečice položili posodo z vodo, ki je med peko počasi izparevala). Meso pri peki s paro v sredini ostane bolj sočno, pri mesu z več maščobe pa z dodajanjem pare poskrbimo, da se ta lepše raztopi. Dodajanje pare pa ni primerno za pripravo peciva, ki je že v osnovi bolj vlažno, denimo meringe, ki se mora med peko sušiti.

Kruh iz litoželeznega lonca brez gnetenja - pri peki kruha nam pomaga funkcija peke s paro.
S tehnološkim razvojem so posamezne funkcije dobile še vrsto nadgradenj, ki jih lahko kombiniramo po mili volji in s tem pri pripravi jedi dosegamo najboljše rezultate.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se