
Gratiniran radič
Gratiniran radič je odlična jesensko-zimska priloga
Gratiniran radič
Gratiniran radič je odlična jesensko-zimska priloga

Sestavine
- 4 glave treviškega ali belgijskega radiča
- 1 žlica masla
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1,5 dl sladke smetane
- 4 žlice krušnih drobtin
- 2 žlici sveže naribanega parmezana
- sol
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 4 glave treviškega ali belgijskega radiča
- 1 žlica masla
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1,5 dl sladke smetane
- 4 žlice krušnih drobtin
- 2 žlici sveže naribanega parmezana
- sol
Postopek
Glave radiča po dolgem razpolovimo, jih rahlo solimo in jih s prerezano stranjo navzdol popečemo v veliki ponvi na malo masla, da se rahlo rjavo obarvajo. Dodamo sladkor, stresemo ponev in pražimo še toliko časa, da začne radič karamelizirati v sladkorju in maslu.
Dodamo jabolčni kis in radič obrnemo. Pražimo 3 do 4 minute, nato dodamo kanec vode, pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 10 minut ali toliko časa, da se radič zmehča. Predenemo ga v pekač ali pa pustimo v ponvi, če je primerna za v pečico. Prelijemo ga s smetano, posujemo z drobtinami in parmezanom ter zapečemo pod vročim žarom v pečici, da po vrhu zabrbota in se zlato rjavo zapeče. Preden ga postrežemo, naj 5 minut počiva.
Treviški radič
Je rdeče barve in je precej grenak. Če nam grenkoba ne ustreza, raje izberimo belgijski radič (vitlof), ki je svetlejše rumene barve in ima blažji okus.