
Sestavine
- 150 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 jajca
- 150 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- lupinica in sok 2 limon
- 120 g borovnic
- grški jogurt, ko postrežemo
omaka
- pribl. 300 g limonove kreme
- 2 žlički koruznega škroba

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?
Sestavine
- 150 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 jajca
- 150 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- lupinica in sok 2 limon
- 120 g borovnic
- grški jogurt, ko postrežemo
omaka
- pribl. 300 g limonove kreme
- 2 žlički koruznega škroba
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in pristavimo vodo. 6 modelčkov za kipnike namažemo z maslom in dno obložimo s krogci papirja za peko. Maslo in sladkor stepamo, da nastane svetla penasta masa, nato eno po eno vtepemo jajca. Z metlico ali lopatico narahlo vmešamo moko, pecilni prašek, limonovo lupinico in sok ½ limone. Maso razdelimo v modelčke in po vrhu potresemo borovnice.
Modelčke postavimo v globok pekač. Prilijemo toliko vrele vode, da sega do polovice višine modelčkov. Pečemo 30 do 40 minut, da kipniki narastejo in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo.
Modelčke postavimo v globok pekač. Prilijemo toliko vrele vode, da sega do polovice višine modelčkov. Pečemo 30 do 40 minut, da kipniki narastejo in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo.
Kipnike ob obodu z nožem ločimo od modelčkov, nato jih previdno zvrnemo na krožnike. Pokapamo jih z žlico omake, zraven pa ponudimo še žlico grškega jogurta.
Limonova krema
Za 300 g limonove kreme: nastrgano lupino in sok 3 limon ter 150 g sladkorja in 75 g masla damo v nepregorno skledo in jo namestimo nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Občasno pomešamo, dokler se maslo ne stopi. Nato z majhno metlico ali vilicami vmešamo 3 razžvrkljana jajca. Vse skupaj na kuhalniku nežno mešamo kakih 10 minut, dokler se ne zgosti v kremo. Kuhano kremo pretlačimo skozi cedilo v čist lonček, da odstranimo koščke limonove lupine. Če kreme ne bomo porabili takoj, jo nalijemo v sterilizirane kozarčke. V hladilniku se ohrani 2 tedna.