Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Naš najboljši recept za domači prebranec


Uredništvo
16. 5. 2025, 18.30
Posodobljeno
23:10
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Prebranec
Profimedia
Prebranec

Naši sosedi z Balkana so pravi mojstri žara, po domače roštilja, na katerem se pečejo čevapčiči v številnih različicah, "špikani" s sirom ali pikantno papričico, pa pleskavice in mali "uštipci".

Ko z roštilja že lepo diši, pride na mizo karavana prilog - osvežilna šobska solata z mladim sirom, dobro ohlajene pečene paprike v solati z grobo narezanim česnom in peteršiljem, domač ajvar, pindžur in lutenica (tudi o teh treh znamenitostih bi se lahko za piknik mizo pregovarjali do večera), lepo zorjen kajmak, še tople lepinje in, seveda, domači prebranec, lepo zapečen in veselo brbotajoč v značilni lončeni posodici. Druženje ob takih dobrotah lahko traja ure in ure ...

Preberite tudi: 

ljudje ob žaru
Shutterstock
Žar je tudi razlog za druženje

Domači prebranec 

Sestavine


500 g suhega belega fižola (najbolje tetovec)
700 g čebule
1 lovorov list
sol
nekaj zrn popra
1,5 dl olja
1 žlica rdeče mlete paprike
ostra paprika (po želji)

rezine slanine (po želji)

RECEPT: Domači prebranec 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.