
Robidovi kvadrati
Robide bomo tokrat porabili v ljubkem pecivu za čajanko
Robidovi kvadrati
Robide bomo tokrat porabili v ljubkem pecivu za čajanko

Sestavine
podlaga
- 80 g masla
- 150 g polnozrnatih piškotov
- 200 g marmelade iz robidnic
- 200 g robidnic
- sladka smetana, ko postrežemo
nadev
- 250 g zmehčanega masla
- 100 g svetlo rjavega sladkorja in še malo za posip
- 5 jajc
- 250 g mletih mandljev
- 2 žlički moke
- ščepec pecilnega praška

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
podlaga
- 80 g masla
- 150 g polnozrnatih piškotov
- 200 g marmelade iz robidnic
- 200 g robidnic
- sladka smetana, ko postrežemo
nadev
- 250 g zmehčanega masla
- 100 g svetlo rjavega sladkorja in še malo za posip
- 5 jajc
- 250 g mletih mandljev
- 2 žlički moke
- ščepec pecilnega praška
Postopek
Najprej naredimo podlago. Maslo stopimo, da zacvrči in porjavi, če želimo, da je bolj aromatično. V multipraktiku piškote zmeljemo v drobtine in jim dodamo stopljeno maslo. Dobro zmešamo. Testo s prsti razporedimo po dnu pekača velikosti 20 x 20 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Postavimo v hladilnik, da se podlaga strdi.
Pripravimo nadev. Jajca razžvrkljamo, maslo in sladkor stepemo v rahlo zmes. Masleni mešanici postopoma dodajamo jajca, nato vmešamo še moko in mandlje ter še nekaj časa stepamo. Pripravljeno maso z žlico nadevamo v vrečko za brizganje.
Pečico segrejemo na 180 °C. Testo vzamemo iz hladilnika in ga namažemo s segreto marmelado; ob robovih pustimo malce prostora. Nato nanj nabrizgamo nadev; najprej na robove, ki niso namazani z marmelado. Robidnice vtisnemo v nadev, vse skupaj potresemo s sladkorjem v prahu in pečemo 45 do 50 minut. Kremni nadev mora biti popolnoma pečen, na vrhu pa se mora narediti sladkorna skorjica. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se pecivo ohladi. Lahko ga pripravimo dan prej, ga ovijemo v folijo in hranimo na sobni temperaturi. Preden postrežemo, ga narežemo na kvadrate in vsakemu dodamo veliko žlico rahlo stepene sladke smetane.