Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

To je stročnica, polna beljakovin, na katero smo skoraj pozabili


Uredništvo
19. 5. 2025, 13.54
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bob je znova priljubljen: bogat z beljakovinami, vsestransko uporaben in izvrstnega okusa. Preverite recepte in ideje za pripravo domačih jedi z bobom.

Pire iz boba in graha s kozjim sirom in kruhom z drožmi
Dober tek
Bob je odličen za pireje in namaze. Krasno se ujame v kombinaciji z meto.

Bob je stročnica, ki je v naših krajih dolgo veljala za eno najpomembnejših živil in pomemben vir beljakovin, vse dokler niso po letu 1492 v Evropo pripeljali drugih stročnic (in krompirja, ki je hitro postal najbolj priljubljena priloga). 

Danes na bob pogosto pozabimo, čeprav velja za lažje prebavljivega kot fižol, pripravljamo pa ga lahko na najrazličnejše načine.

Boba ne jemo surovega

Mlado in zelo sočno zrno različnih barvnih odtenkov lahko jemo kuhano kar v strokih, podobno kot stročji fižol, ali pa ga zamrznemo kot grah.

Zrelejši bob moramo vedno oluščiti, zrna pa nato blanširati – na hitro pokuhati v vreli vodi in nato preliti s hladno vodo – da se nekoliko zmehčajo in jim lahko odstranimo še debelo kožico. Bob lahko shranjujemo tudisuh, a je tako zrno precej trdo in ga je treba pred pripravo čez noč namakati in dlje časa kuhati.

Boba nikoli ne jemo surovega, pri uživanju pa moramo biti (vsaj prvič) previdni, saj je močno alergen. Surovo suho zrnje so nekoč mleli v moko, ki so jo uporabljali za zgoščevanje jedi ali kot dodatek pri peki.

Kako skuhati bob

Bob se dobro obnese v solatah, rižotah, enolončnicah, juhah in omakah, pa tudi kot priloga. Kuhane mlade stroke ali sama zrna lahko tudi popražimo in posolimo ter jih grizljamo med druženjem ob pijači. Odličen je tudi bobov pire, ki mu dodamo malce česna in po želji še smetano ter zelišča. Iz bobovega pireja lahko pripravimo tudi falafel, tako da mu dodamo česen, peteršilj in koriander, oblikovane kroglice pa povaljamo v sezamu in ocvremo.

Nekaj zanimivosti

Bob je stročnica enoletnica, ki je znana po svoji trpežnosti in se dobro prilagodi najrazličnejšim vremenskim razmeram. Verjetno je ravno zato bil tako razširjen, o čemer še danes pričajo številni reki in pregovori– reči bobu bob; iti bob iz kropa pobirat; bob v steno metati; bob v cvet, lakota v svet; boba se najej in gora se te bo bala … Bob na vrtu posejemo čim prej, na gredi pa se dobro razume s krompirjem ali blitvo. Beli cvetovi z značilnim vonjem se pozno pomladi razvijejo v večje mesnate stroke, ki v sebi skrivajo pravi zaklad.

Kljub temu da so ga redno vključevali v svoje jedilnike, pa so ga v številnih tradicijah povezovali s smrtjo in se, denimo v Starem Egiptu, bojda celo ogibali njegovemu gojenju. Stari Grki naj bi verjeli, da se v bobu zadržujejo duše umrlih, a kasneje se je izkazalo, da smo jih morda le narobe razumeli. V grščini imata namreč besedi duša in veter enak izvor. Kako bi lahko povezali bob z vetrovi, pa verjetno vemo vsi ljubitelji stročnic.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.