
Njoki iz ponve z bobom, pršutom, rikoto in žajbljem
Fini njoki bodo pripravljeni, kot bi mignil
Njoki iz ponve z bobom, pršutom, rikoto in žajbljem
Fini njoki bodo pripravljeni, kot bi mignil

Sestavine
- 250 g rikote
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
- 6 rezin pršuta
- 400 g njokov
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- maslo za praženje
- prgišče lističev žajblja
- 150 g blanširanega boba (oluščenega in brez kožic)

7 preprostih receptov za grške jedi, ki vedno navdušijo
Grška kuhinja si značilnosti deli z italijansko, balkansko in turško kulinariko. Je preprosta, a izjemno bogata in okusna.

Če ste naveličani jajc, odkrijte te poletne zajtrke
Poleti si želimo lahkotnejši uvod v nov dan. Izbrali smo recepte za super poletne zajtrke - od čija pudingov in zdravih skled do pečenih kosmičev, mafinov in sendvičev.

Juha, ki je popolna za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.
Sestavine
- 250 g rikote
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
- 6 rezin pršuta
- 400 g njokov
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- maslo za praženje
- prgišče lističev žajblja
- 150 g blanširanega boba (oluščenega in brez kožic)
Postopek
Zmešamo rikoto, limonovo lupinico ter obilo soli in popra. Mešanico razprostremo na dno plitve široke servirne sklede.
Pod žarom v pečici spečemo rezine pršuta, da zahrustajo, med peko jih obrnemo. Pustimo, da se ohladijo, nato jih nalomimo na koščke.
Njoke skuhamo v osoljenem kropu. Ko priplavajo na površje, jih s penovko poberemo iz vode in odložimo na kuhinjski papir, da se odcedijo.
V veliki oplasteni ponvi segrejemo oljčno olje in na njem nekaj minut pražimo česen, ki smo ga rahlo strli z rezilom noža, da odišavi olje. Dodamo kuhane njoke in jih pražimo, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo (po potrebi to naredimo v več porcijah in popražene shranimo v toplo pečico).
V drugi ponvici razpustimo maslo in na njem hrustljavo popražimo žajbljeve liste. Njoke naložimo na rikoto, posujemo z blanširanim bobom, prelijemo z maslom in žajbljem ter posujemo še s hrustljavimi koščki pršuta.