
Losos z grahom in bobom v smetanovi omaki
Spomladanski losos, kot ga še ne poznate
Losos z grahom in bobom v smetanovi omaki
Spomladanski losos, kot ga še ne poznate

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 por
- 2,5 dl piščančje ali ribje jušne osnove
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 150 g graha
- 150 g boba
- 4 fileji lososa brez kože in kosti
- majhen šopek narezanega drobnjaka
- sol in poper
- krompirjev pire ali kuhan riž za prilogo

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 por
- 2,5 dl piščančje ali ribje jušne osnove
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 150 g graha
- 150 g boba
- 4 fileji lososa brez kože in kosti
- majhen šopek narezanega drobnjaka
- sol in poper
- krompirjev pire ali kuhan riž za prilogo
Postopek
Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V večji ponvi s pokrovko segrejemo olje in na njem 5 do 10 minut pražimo por, da se zmehča, vendar se ne sme obarvati. Prilijemo jušno osnovo in nekaj minut kuhamo, da se rahlo pokuha, nato dodamo še smetano. Omako solimo, popramo in kuhamo še minuto.
V omako dodamo grah in bob, premešamo in nato vstavimo še lososove fileje. Temperaturo zmanjšamo, ponev pokrijemo in kuhljamo 12 do 15 minut, odvisno od tega, kako debeli so fileji. Potresemo z drobnjakom in postrežemo s krompirjevim pirejem ali rižem.
Nasvet
V taki omaki lahko pripravimo tudi piščanca. Štiri fileje piščančjih prsi najprej 15 do 20 minut kuhamo v smetanovi omaki, nato dodamo grah in bob ter 2 žlici nasekljanega pehtrana in kuhamo še 10 minut.