Ali lahko zamrznemo mleko, jogurt in kislo smetano?
Na nas se je obrnil bralec, ki ga zanima, ali lahko zamrzne mleko, jogurt in druge mlečne izdelke, ne da bi se pri tem spremenila tekstura ali okus.

"Zanima me, ali lahko zamrznem mleko, jogurte in druge mlečne izdelke," se glasi sporočilo, s katerim se je na nas obrnil bralec. "Vem, da se lahko skuta brez težav zamrzne in se njena struktura pri odmrznitvi nič ne spremeni. Kaj pa mleko in jogurt?"
Večna klasika, ki lepo pospremi poležavanje pred televizijskim zaslonom
Mlečni sladoled s čokolado
Zamrzovanje mlečnih izdelkov - da ali ne?
Zamrzovanje mlečnih izdelkov je praktičen način podaljševanja roka uporabe. Kljub temu večina mlečnih izdelkov ni najprimernejša za zamrzovanje, ker se mnogim okus in konsistenca spremenita, ko jih odtalimo.
Brez skrbi lahko denimo zamrznete surovo maslo in smetano, ki ima več kot 40 odstotkov maščobe. Vendar se taka smetana po odtalitvi težje stepe, saj se rada sesede, zato odtaljeno uporabite v jedeh, ki ne zahtevajo stepene smetane.
Imenitna kokosova strjenka bo šla v slast vsem ljubiteljem sladic na žličko. Za popestritev je zraven še ananasova salsa, po želji s kančkom čilija.
Kokosova »panakota« z ananasovo salso
Kisla smetana, jogurt in mleko za zamrzovanje niso primerni, saj odtaljeni postanejo zdrizasti. Mleko se po odtajanju lahko loči na maščobni in vodni del, jogurt in kisla smetana pa po odtajanju pogosto postaneta vodena in zrnata, zato ju je bolje uporabiti v kuhanih ali pečenih jedeh.

Siri, ki jih zamrznemo v enem kosu, lahko postanejo drobljivi, medtem ko nariban sir in tistega v rezinah lahko zamrznemo. Mehki in poltrdi siri pri zamrzovanju izgubijo svojo kremasto strukturo, zato jih lahko uporabite samo za kuhanje.
Skuta res ne spremeni svoje strukture, izgubi pa malo na okusu.
Je ostalo še kaj prostora za slastno sirčkovo torto?
Sirčkova torta (cheesecake) z muskovadom, lešniki in robidnicami
Hitro in enostavno pripravljena jed, pa tako okusna!
Široki rezanci s šunko in skuto
Na kaj paziti pri zamrzovanju mlečnih izdelkov
Pri zamrzovanju mlečnih izdelkov je ključno, da so ti sveži in dobro zaprti, da ne vpijejo vonjav iz zamrzovalnika. Čeprav zamrzovanje vpliva na strukturo in včasih tudi na okus, je to odlična rešitev za preprečevanje zavržkov in pametno načrtovanje obrokov.
Torta nežnih okusov za posebne priložnosti
Slavnostna torta z bezgovim sirupom in limono
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se