Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ali lahko zamrznemo mleko, jogurt in kislo smetano?


Uredništvo
27. 5. 2025, 05.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na nas se je obrnil bralec, ki ga zanima, ali lahko zamrzne mleko, jogurt in druge mlečne izdelke, ne da bi se pri tem spremenila tekstura ali okus.

Mlečni sladoled
Profimedia
Mlečni sladoled s čokoladnim prelivom in mrvicami

"Zanima me, ali lahko zamrznem mleko, jogurte in druge mlečne izdelke," se glasi sporočilo, s katerim se je na nas obrnil bralec. "Vem, da se lahko skuta brez težav zamrzne in se njena struktura pri odmrznitvi nič ne spremeni. Kaj pa mleko in jogurt?"

Zamrzovanje mlečnih izdelkov - da ali ne?

Zamrzovanje mlečnih izdelkov je praktičen način podaljševanja roka uporabe. Kljub temu večina mlečnih izdelkov ni najprimernejša za zamrzovanje, ker se mnogim okus in konsistenca spremenita, ko jih odtalimo.

Brez skrbi lahko denimo zamrznete surovo maslo in smetano, ki ima več kot 40 odstotkov maščobe. Vendar se taka smetana po odtalitvi težje stepe, saj se rada sesede, zato odtaljeno uporabite v jedeh, ki ne zahtevajo stepene smetane.

Kisla smetana, jogurt in mleko za zamrzovanje niso primerni, saj odtaljeni postanejo zdrizasti. Mleko se po odtajanju lahko loči na maščobni in vodni del, jogurt in kisla smetana pa po odtajanju pogosto postaneta vodena in zrnata, zato ju je bolje uporabiti v kuhanih ali pečenih jedeh. 

karamelna skutna torta
Dober Tek
Karamelna skutna torta

Siri, ki jih zamrznemo v enem kosu, lahko postanejo drobljivi, medtem ko nariban sir in tistega v rezinah lahko zamrznemo. Mehki in poltrdi siri pri zamrzovanju izgubijo svojo kremasto strukturo, zato jih lahko uporabite samo za kuhanje.

Skuta res ne spremeni svoje strukture, izgubi pa malo na okusu.

Na kaj paziti pri zamrzovanju mlečnih izdelkov

Pri zamrzovanju mlečnih izdelkov je ključno, da so ti sveži in dobro zaprti, da ne vpijejo vonjav iz zamrzovalnika. Čeprav zamrzovanje vpliva na strukturo in včasih tudi na okus, je to odlična rešitev za preprečevanje zavržkov in pametno načrtovanje obrokov.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.