
Pisane pomake za piknike
Tri zelenjavne pomake za pestre in pisane piknike
Pisane pomake za piknike
Tri zelenjavne pomake za pestre in pisane piknike

Sestavine
Ameriška pomaka s pečeno čebulo
- 1 čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- 1,5 dl kisle smetane
- 50 g majoneze
Španska paradižnikova pomaka
- 2 rezini rustikalnega kruha
- 400 g zelo zrelega paradižnika
- 1 strok česna
- 1–2 žlici šerijevega kisa (lahko ga nadomestimo z navadnim vinskim kisom)
- 1⁄2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ščep dimljene mlete paprike
Korenčkov humus s kuminom in hariso
- 600 g korenja
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 1 glavica česna
- sok 1 limone
- 1,2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- harisa
- presna zelenjava
- grisini
- kruhki pita ali lepinje

Osvežitev, ki je lahko veliko več kot le zamrznjena voda
Led je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni, a zakaj bi ostali pri klasičnih ledenih kockah, če lahko iz njih naredimo pravi mali kulinarični dodatek? Led lahko postane sestavina, ki pijači doda okus, barvo in značaj.

Trojni spektakel v Krškem: BBQ, pica in spidvej
V Krškem je potekal prvi BBQ & Speedway festival s celodnevnim programom, ki je zajemal mednarodne tekme v peki steakov, burgerjev in pic.

Razkrivamo: toliko kalorij ima dejansko poletni koktajl Aperol Spritz
Aperol Spritz je postal nepogrešljiv del poletnih druženj. Toda ste se že kdaj vprašali, koliko kalorij dejansko vsebuje ta priljubljeni italijanski koktajl?
Sestavine
Ameriška pomaka s pečeno čebulo
- 1 čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- 1,5 dl kisle smetane
- 50 g majoneze
Španska paradižnikova pomaka
- 2 rezini rustikalnega kruha
- 400 g zelo zrelega paradižnika
- 1 strok česna
- 1–2 žlici šerijevega kisa (lahko ga nadomestimo z navadnim vinskim kisom)
- 1⁄2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ščep dimljene mlete paprike
Korenčkov humus s kuminom in hariso
- 600 g korenja
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 1 glavica česna
- sok 1 limone
- 1,2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- harisa
- presna zelenjava
- grisini
- kruhki pita ali lepinje
Postopek
Ameriška pomaka s pečeno čebulo
Čebulo narežemo na lističe in jo pomešamo z žlico olja. Razprostremo jo na pekač in pod močno razgretim žarom v pečici pečemo 6 do 8 minut, da je lepo ožgana, nato pustimo, da se ohladi. Čebulo nasekljamo ter zmešamo s kislo smetano in majonezo, solimo in popramo ter do postrežbe shranimo v hladilnik.
Španska paradižnikova pomaka
Rezini kruha popečemo na žaru ali v ponvi – po 2 minuti na vsaki strani, da sta rahlo opečeni. Natrgamo ju in damo v zmogljiv mešalnik. Paradižnik narežemo na koščke, česen pa na rezinice in oboje dodamo v mešalnik. Dodamo še kis, oljčno olje in ščep paprike ter gladko zmeljemo.
Korenčkov humus s kuminom in hariso
Pečico segrejemo na 200 °C. Korenje narežemo na kose in na pekaču pomešamo z 2 žlicama olja, semeni kumina in neolupljenimi stroki česna. Pečemo 40 minut oziroma toliko časa, da korenje karamelizira. Česen iztisnemo iz lupin in ga damo v multipraktik skupaj s korenjem, limonovim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter odcejeno in oplaknjeno čičerko. Solimo in gladko zmeljemo. Začinimo še s hariso in postrežemo s kruhom.
Nasvet
Taki namazi so odličen način, kako po- rabiti koščke zelenjave, ki nam ostajajo na dnu hladilnika – osamljeno steblo zelene, pomotoma pozabljeni korenček, redkvica, ki se je odkotalila na drugo stran predala …
Čičerkina voda ni za odmet!
Voda, v kateri se je kuhala čičerka oziroma v katero je vložena, se v veganski kuhinji uporablja kot nadomestek beljakov, saj jo lahko stepemo kot sneg in z njo pripravimo vegansko majonezo ali pa veganske španske vetrce. Pripravimo jih takole: Pečico segrejemo na 110 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Tekočino iz 1 pločevinke čičerke z električnim mešalnikom stepamo, da nastane nekakšen sneg z mehkimi vršički. Postopoma vsujemo 100 g sladkorja in še naprej stepamo, da je masa gosta in sijoča. Z žličko na pekač nanesemo približno 8 cm široke kupčke (ali pa maso nabrizgamo z dresirno vrečko) in pečemo 1 uro in 15 minut, da so hrustljavi. Pustimo, da se ohladijo, nato jih obložimo s sojino ali kokosovo smetano in svežim sadjem.