Lahko pri kuhanju žafran zamenjamo za žafraniko?
V receptu piše, da je treba jedi dodati žafran. Lahko namesto tega uporabim žafraniko?

Žafran in žafranika pri pripravi jedi nikakor nista zamenljiva. "Žafranika jedi doda le barvo, ne pa tudi polnega okusa žafrana (je pa zato odlična za lepšo zlato rumeno barvo goveje juhe, ne da bi vplivala na njen okus). A tudi pri barvi jo prekaša žafran: za intenzivno rumeno barvo, kot jo da žafran, bi morali žafranike dati petnajstkrat več od žafrana," nam je povedal predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj.

Pečena trska s paeljo in žafranovim oljem
Sočna riba in razkošna paelja za večerjo, ki naredi vtis
Je že res, da sta si žafran in žafranika na prvi pogled podobna po imenu in barvi, vendar sta v resnici dve povsem različni rastlini – tako po izvoru, videzu kot tudi uporabi.

Žafran je začimba iz cvetnih pecljev rastline Crocus sativus, ki izvira iz jugozahodne Azije in spada v družino perunikovk. Vsak nežen cvet ima le tri prašnike, imenovane tudi žičke ali nitke žafrana, pridelovalci pa ga morajo nabirati ročno. Ima značilen, močan aromatičen okus ter intenzivno rumeno barvo.

Zaradi zahtevnega ročnega obiranja in majhnega donosa je žafran izredno drag. Ta začimba je pogosta sestavina francoske, indijske in španske kuhinje.Uporablja se za pripravo jedi, kot so rižote, paelle ter razne slaščice, s svojo ostro noto odlično popestri tudi različne napitke.

Žafranika (Carthamus tinctorius) ali barvilni osat pa je trajnica, ki spada v družino nebinovk. Predstavlja zdrav vir maščobnih kislin in ima protivnetne lastnosti ter zagotavlja potencialne koristi za zdravje, kot sta izguba teže in preprečevanje bolezni srca.

Žafranika ima oranžno-rumene cvetove, ki se uporabljajo kot cenovno dostopno barvilo ali kot nadomestek žafrana, a brez njegove arome ali izrazitega okusa.Poleg tega se iz semen žafranike pridobiva tudi žafranikovo olje, ki se uporablja v kulinariki in kozmetiki. Res je, da se žafranika včasih oglašuje kot "lažni žafran", a jo zaradi drugačnih lastnosti ne moremo smatrati za enakovredno zamenjavo.

"Čeprav je žafran ena najdražjih začimb, za povprečno slovensko družino zadostujeta že do 5 gramov na leto, kar je cenovno povsem sprejemljivo. Če želimo intenzivno barvo, žafranove nitke pred uporabo popražimo na maslu, za intenzivno aromo jih zavijemo v aluminijasto folijo in jih stremo z valjarjem, za uporabo v jedeh, v katerih ne želimo, da bi bile žafranove nitke vidne, pa jih najprej namočimo v vodi," nas je s koristnimi nasveti opremil gospod Vozelj.



Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se