Bralka sprašuje: Na kaj paziti pri nakupu jagod
Se vam je že kdaj zgodilo, da ste v trgovini kupili zavojček na videz popolnih jagod, doma pa ugotovili, da so med njimi tudi gnile? Kako zmanjšati tveganje za tak scenarij?

Čeprav smo v trgovini praviloma vedno pozorni na svežino in kakovost živil, ki se znajdejo v naši nakupovalni košarici, se nam včasih vednarle zgodi, da kupimo tudi 'mačka v žaklju'. Naši bralki se to večkrat zgodi pri nakupu jagod.
»V plastični košarici se med ostalimi jagodami pogosto najde tudi kakšna gnila. Sicer jagode v zavojčku vedno na hitro pregledam, toda te gnile so zmeraj v sredini in jih je težko opaziti,« je pojasnila in se na nas obrnila z izjemno aktualnim vprašanjem: »Na kaj moram biti pozorna pri nakupu jagod?«

- RECEPT: Mlečni riž z jagodami v šeriju
Kupite popolnoma zrele jagode
Najbolje bi bilo, da bi jagode kupovali v času, ko je tudi pri nas sezona zanje, torej nekje od sredine maja do konca junija. Saj veste, takrat imajo jagode res tisti pravi okus, niso prepotovale pol sveta in je zato večja možnost, da dobite zares sveže, še posebej, če jih kupite na tržnici. Sadeži morajo biti svetlo rdeče barve, čvrsti na dotik, ne smejo biti poškodovani in še najmanj plesnivi. Zeleni pecelj mora biti lepe zelene barve in čvrsto pritrjen na jagodo.
PREBERI TUDI: Zlati nasveti za uporabo jagodičja

Zrele jagode so enakomerno rdeče po celotni površini. Ko je jagoda utrgana, ne zori več, temveč samo malo potemni in postane kisla, zato raje kupite popolnoma zrele plodove. Shranite jih v hladilniku in porabite v roku treh dni, saj se lahko hitro razvije plesen. Najbolj sočni in okusni so plodovi srednje velikosti, zato naj vas ogromne rdeče jagode ne premamijo. Zrele jagode tudi najbolj dišijo, tiste z rahlo kislim vonjem pa že začenjajo plesneti.
PREBERI TUDI: Preproste sladice z jagodami
Na kaj paziti pri pakiranih jagodah?
Če kupite jagode, ki so pakirane v plastični posodi, preverite, ali se ne gnetejo preveč, saj tako začnejo hitreje gniti. Folija, v katero je posodica zavita, ne sme biti vlažna ali obarvana.

- RECEPT: Jagodni zavitek
Pa še praktičen nasvet: jagode kupujte v trgovini, ki je najbližje domu; če jih boste po nakupu odnesli v vroč avto in jih tam pustili ali se nekaj časa peljali, bo to samo še pospešilo njihov propad, saj so jagode precej občutljive na okoljske dejavnike.
PREBERI TUDI: 'Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Pravilno shranjevanje jagod
Ko jagode prinesete iz trgovine, je pomembno, da z njimi ravnate pravilno, saj veljajo za zelo občutljivo sadje in se hitro pokvarijo. Najprej jih nežno preglejte. Če opazite kakšno pokvarjeno ali plesnivo jagodo, jo takoj odstranite, da ne okuži drugih.

- RECEPT: Jagodni džin
Na vprašanje, ali je treba jagode oprati, enotnega odgovora ni. Če so jagode domače oziroma od vira, ki mu zaupate, potem jih lahko jeste neoprane ali pa jih le zelo na hitro splaknete pod tekočo vodo. Če ste jagode kupili v trgovini, jih je pred uživanjem treba oprati. Nikar pa jih ne perite takoj po nakupu, saj vlaga pospeši gnitje.
PREBERI TUDI: Najboljše sladice v kozarcu
Jagode je najbolje shraniti v hladilnik, in sicer v spodnji predal za sadje. Č ima posoda luknjice za zračenje, jih lahko pustite v originalni embalaži, sicer jih preložite v plitvo posodo. Pri tem naj bodo posamezne plasti ločene s papirnatimi brisačkami, da vpijejo odvečno vlago.

- RECEPT: 'Pohane šnite' z jagodami
Jagode so najboljše sveže, zato jih poskusite porabiti v enem do dveh dneh po nakupu. Če jih ne boste uspeli takoj pojesti, jih lahko operete, osušite, odstranite peclje in zamrznete v eni plasti na pladnju. Ko so zamrznjene, jih prestavite v vrečko ali posodo za zamrzovanje. Tako se ne bodo zlepile skupaj.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se