© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Paradižniki, ki jih Slovenci obožujemo. Poznate vse?


M.K.
27. 5. 2025, 07.29
Posodobljeno
02. 06. 2025 · 13:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Paradižnik poznamo v različnih oblikah, velikostih, barvah in okusih. Vsaka sorta ima svoje posebnosti, zato ni vseeno, katerega uporabite za pripravo posameznih jedi.

Ženska reže paradižnik
Profimedia
Paradižnik je nepogrešljiv sadež poletnih dni.

Paradižnik je ena najbolj priljubljenih vrtnin na svetu, ki se pogosto znajde na naših krožnikih v najrazličnejših oblikah. Izvira iz Južne Amerike, v Evropo pa naj bi ga v 16. stoletju pripeljal španski konkvistator Hernan Cortes. Previdni in zadržani Španci so bili do paradižnika sprva strahovito sumničavi, saj so bili prepričani, da so njegovi prvotno rumeni plodovi strupeni in uporabni samo kot dekoracija.

NAGRADNI KVIZ: Sodelujte in se potegujte za super nagrade TUKAJ!

Kako je potem paradižnik našel pot v kulinariko?

Legenda pravi, da naj bi neki španski norec želel umreti od lakote, zato je posegel po domnevno strupenih, takrat še rumenih plodovih paradižnika in ugotovil, da gre v resnici za izjemno okusen in sladek sadež, od katerega bo z veseljem umrl. Ker se to ni zgodilo, naj bi ljudje na podlagi njegovega pričanja začeli uživati sladke plodove in jih vse bolj uporabljati tudi v kulinarične namene.

Ocvrti paradižniki s česnom in meto

V spodnjem videu si lahko ogledate recept za preprosto, a nadvse okusno paradižnikovo jed, ki je kot nalašč za poletna druženja, piknike ali pa za takrat, ko se vam na hitro zaLUŠTa nekaj lahkega in slastnega.

Danes je paradižnik nepogrešljiva sestavina vsake kuhinje. Uživamo ga lahko surovega, ga narežemo v solato, kuhamo, pečemo, dušimo, predelamo v omake, koncentrate, kečape, ga dodamo ajvarjem, iz njega pripravimo sok ali skuhamo juho, ga posušimo, uporabimo kot začimbo ali pa ga svežega dodamo raznim omakam, prikuham in prilogam.

Vsak paradižnik ni primeren za vsako jed

Toliko, kot je raznolika uporaba, tako pestra je tudi izbira sort različnih paradižnikov. Ko izbiramo sorto paradižnika, moramo upoštevati predvsem namen uporabe. Če ga potrebujemo za v solate ali sendviče, bomo izbrali bolj kompaktne sorte. Če pa bomo iz njega pripravljali paradižnikovo mezgo, mora biti sorta bolj mesnata.

različne sorte, paradižnik
Arhiv naročnika
Toliko, kot je raznolika uporaba, tako pestra je tudi izbira sort različnih paradižnikov.

Tu je nekaj najbolj znanih vrst in sort, ki se redno znajdejo na naših vrtovih in v kuhinjah:

  • Grozdasti paradižnik prepoznamo po izrazitem vonju in še boljšem okusu ter po tem, da plodovi rastejo v grozdih. Na posameznem grozdu je od 6 do 8 srednje velikih okroglih plodov intenzivno rdeče barve in izrazito prijetnega okusa. Plodovi so lepo okrogli, sočni in mesnati, kot nalašč za solate in malice.
  • Drobno plodni češnjevi paradižniki ali češnjevci po obliki spominjajo na nekoliko večje češnje in imajo izrazit okus ter vonj, saj so arome močno koncentrirane. Primerni so za samostojno uživanje, pripravo solat, kot dekoracija, dodatek k pečeni ribi ali mesu, prav tako pa jih lahko karameliziramo v pečici in nato uporabimo pri pripravi testenin.
  • Slivov paradižnik je posebna sorta paradižnika, prepoznavna po svoji podolgovati obliki, ki spominja na slivo – od tod tudi njegovo ime. Ima čvrsto meso, in intenziven okus. V primerjavi z običajnimi okroglimi paradižniki je bolj mesnat, manj sočen in zato primernejši za toplotno obdelavo. Odličen je za omake, juhe in mezge, pa tudi pečen kot priloga oziroma dodatek jedem, ali sušen. 
  • Datljev paradižnik se ponaša z značilno podolgovato obliko, podobno datlju, po katerem je tudi dobil ime. Njegovo meso je čvrsto, vsebuje malo semen in se ponaša z naravno sladkobo, zato je odličen svež, v raznih solatah in na narezkih, dobro pa se znajde tudi v pečici, saj ohrani obliko in okus.
  • Volovsko srce ima obliko, podobno srcu. Gre za veliko, bolj mesnato vrsto paradižnika, nežno rdečkasto rožnate barve z manj semeni, primerno tako za omake in mezge, kakor tudi za sveže solate ali kot priboljšek k sendviču.
  • Pelat je srednje bujna zgodnja hibridna sorta paradižnika ovalne oblike, ki se lahko pohvali z izjemno obarvanostjo in konsistenco. Ima zelo tanko lupino, ki se med kuhanjem praktično raztopi ter se pomeša s paradižnikovo sredico, kar naredi edinstven okus, zato so kot nalašč za omake, juhe in sušene plodove.
Paradižnik Lušt
Arhiv naročnika
Paradižnik je ena izmed najbolj nepogrešljivih sestavin v vsaki kuhinji.

Svež. Sočen. Slovenski.

Najboljši je seveda svež, domač paradižnik, iz lokalnega okolja. A da bi lahko v njegovi aromi in okusu uživali skozi vse leto, lahko uporabimo tudi različne metode predelave paradižnikov, kot so sušenje, kuhanje in vlaganje.

Ali pa na trgovskih policah poiščemo prepoznavne črne LUŠTne zabojčke z okusnim, svežim, rdečim, sočnim in dišečim slovenskim paradižnikom LUŠT iz Prekmurja, v okusih katerega lahko uživate skozi vse leto. Poleti dozori pod toplim prekmurskim soncem in v hladnejših delih leta pa je pridelan v rastlinjaku v vasi Renkovci s pomočjo obnovljivega geotermalnega vira energije.

To poletje se tako lahko v vsakem trenutku razvajate z LUŠTno družino svežih in sočnih paradižnikov, ki so pridelani v Sloveniji in dostavljeni še isti ali pa takoj naslednji dan po ročnem obiranju. V pestri ponudbi boste našli:

  • Grozdasti paradižnik LUŠT,
  • Mali grozdasti paradižnik LUŠT,
  • Datljev paradižnik LUŠT,
  • Slivov paradižnik LUŠT,
  • Češnjev paradižnik LUŠT in
  • LUŠTek (mešanica pisanih češnjevih paradižnikov).

Za vsak Luštov paradižnik lahko točno veste, kdaj in kje je dozorel. Sadike LUŠTnih paradižnikov so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen in zasajene v naravno podlago, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken. Zalivajo jih z deževnico, ki jo zbirajo v lagunah ob rastlinjakih. Paradižniki LUŠT so ročno obrani in na prodajno mesto dostavljeni še isti ali pa naslednji dan po obiranju. Najdete jih v vseh večjih trgovskih sistemih po Sloveniji, na LUŠTni domačiji v Renkovcih ter na osrednji ljubljanski tržnici.

Sodelujte v nagradni igri LUŠTek nagrajuje in se potegujte za bogate nagrade!
Arhiv naročnika
Sodelujte v nagradni igri LUŠTek nagrajuje in se potegujte za bogate nagrade!

LUŠTek nagrajuje!

ZaLUŠTajte si paradižnik LUŠT in z malo sreče postanite LUŠTen/na voznik/ca nove Mazde 2 hybrid* za eno leto ali se potegujte za druge privlačne nagrade!

Opravite nakup paradižnika LUŠT v skupni vrednosti najmanj 5,00 € z DDV in shrani račun ali zapišite odgovor na vprašanje 'Zakaj paradižnik LUŠT priporočate drugim?'

Osvojite lahko LUŠTne nagrade:

  1. Brezplačen najem avtomobila Mazda 2 hybrid* za 1 leto
  2. Darilni bon v vrednosti 100 evrov za obisk LUŠTne domačije
  3. 10x knjiga Paradajz, LUŠTna majica po izbiri in darilni bon v vrednosti 10 evrov za obisk LUŠTne domačije

*Nagrado podarjajo v sodelovanju z Avtohišo Kolmanič & Dokl.

Nagradna igra traja do 29. junija 2025.

Vsebino omogoča Paradajz, d. o. o.

Paradižnik Lušt
Arhiv naročnika
Paradižnik Lušt

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.