
Mlečni sladoled s čokolado
Večna klasika, ki lepo pospremi poležavanje pred televizijskim zaslonom
Mlečni sladoled s čokolado
Večna klasika, ki lepo pospremi poležavanje pred televizijskim zaslonom

Sestavine
- 2 dl sladke smetane
- 1,6 dl kondenziranega mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 žlici čokoladnega namaza

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 2 dl sladke smetane
- 1,6 dl kondenziranega mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 žlici čokoladnega namaza
Postopek
Kondenziranemu mleku dodamo žličko vaniljeve arome. V večji skledi stepemo smetano, da se na vrhu začnejo delati mehki vršički.
V smetano vmešamo kondenzirano mleko z vaniljo in mešanico še malo stepemo, da postane homogena.
Maso prelijemo v posodo za zamrzovanje in primešamo dve žlici čokoladnega namaza. Po želji ga lahko vmešamo manj natančno, da v zmesi ostanejo čokoladne grudice. Posodo damo v zamrzovalnik za vsaj 5 ur. Preden sladoled postrežemo, naj bo na sobni temperaturi približno 5 minut.
Kondenzirano in evaporirano mleko
Kondenzirano mleko je mlečni napitek z manjšo vsebnostjo vode in dodanim sladkorjem. Evaporirano mleko pa je mlečni napitek brez dodanega sladkorja, ki smo mu vzeli več kot polovico vsebnosti vode. Oba napitka lahko pripravimo doma. Za pripravo kondenziranega mleka potrebujemo 450 ml čim bolj mastnega mleka in 140 g sladkorja. Mešanico na nizkem ognju mešamo, dokler se sladkor ne stopi, za tem pa s kuhanjem brez mešanja zmes segrejemo do vrelišča. Nato še znižamo ogenj in kuhamo še eno uro. Evaporirano mleko se pripravi na podoben način, le brez sladkorja. Pripravimo ga lahko tudi z uporabo mleka v prahu, ki mu dodamo 60 % vode manj, kot je navedeno v navodilih.