Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

Letošnjo kampanjo Špizza – Naj picerija Slovenije smo pripeljali že skoraj do konca. Za povsem zadnji obisk te sezone smo si prihranili poseben posladek. Naša odprava je na lep sončen dan, kakršnih v maju ni bilo obilo, parkirala pred picerijo Vesuvio v Portorožu, natančneje v Luciji.
Šli smo preverit, kako jim je uspelo doseči tako rekoč vse najvišje lovorike: leta 2023 prvo mesto kampanje Naj picerija Slovenije, do letos pa še tretje, drugo in prvo mesto na državnem prvenstvu Naj picopek Slovenije.

Njihov glavni mojster v pripravi pice Anej Godnič je letošnji državni prvak, s tem se je uvrstil na svetovno prvenstvo, ki je Aprila potekalo v italijanski Parmi – tudi tam se je med približno 800 mojstri z vsega sveta odrezal izvrstno in več kot dostojno zastopal Slovenijo.
Picerija, ampak še veliko več
Vesuvio je lokal za sladokusce. Je picerija, kamor radi zahajajo tudi tisti, ki jim pica niti ni prva izbira. Z izbrano oblikovanim ambientom namreč hkrati deluje kot kavarna ali kot lokal, kjer je mogoče na udobnih sedežih ali foteljih v miru in umirjeno uživati ob izjemnih napitkih.
Poleg vinske karte z res izbranimi primerki je mogoče izbirati med najboljšimi rumi, viskiji, konjaki, džini in drugimi destiliranimi dobrotami. Idealno tako za poslovna kot zasebna srečanja na najvišji ravni.

Ampak posvetimo se bistvu. V sami sredini prostranega in zračnega prostora stoji orjaška peč na plin, prava krasotica, v njej pa se kot velikanski mlinski kamen vrti vedno ravno prav ogreta debela plošča, na kateri se vrtijo pice, ki se na ta način z vseh strani enakomerno zapečejo. V dobri minuti se rob pice dvigne in hrustljavo zapeče ter nazadnje dobi tiste temne pegice, obvezne za pravo neapeljsko pico.

Že lani smo zapisali, da pridejo pice na mizo ravno prav pečene, sočne in okusno nadevane. In to precej radodarno, saj v Vesuviu v nobenem primeru ne skoparijo, ne s kakovostjo sestavin in ne z njihovim odmerjanjem, ki pa je zelo dobro premišljeno in uravnoteženo. Ničesar preveč, še manj premalo.

Že takrat do potankosti razvito testo je od našega zadnjega obiska še opazno napredovalo, izbrane sestavine izključno najvišje kakovosti in z zaščitenim geografskim poreklom pa poskrbijo za popolno skladnost okusov.
Za osnovo na picah uporabljajo neapeljske pelate znamke Nolano in mocarelo fior di latte iz Agerole, bivolja mocarela je znamke Franzese …

Njihov nabor kakšnih dvajsetih pic po zelo zmernih cenah je zgleden – od večne kraljice margerite (10 evrov) do luksuzno obložene tartufo crudo (16,50 evra) iz razdelka malo drugače. In seveda vseh slastnih izbir za izbrane okuse vmes. Hišno pico Vesuvio (15,50 evra) obložijo s pelati, burato, rukolo, bresaolo, parmezanom, daterini in baziliko. Odlična izbira za najzahtevnejše picoljube!
Še različne druge dobrote
Cenzo se imenuje posebnost med picami, obložena s hišno paradižnikovo worcestrsko omako, neapeljskimi ocvirki (ciccioli), mocarelo in parmezanom.

Sedem pic je belih, torej brez rdeče podlage iz pelatov. Med njimi znana uspešnica z mortadelo, burato in pistacijevim pestom, zanimiva je s tartudi, gobami in lardom, na voljo je tudi ripieno s polnjenim robom.
Poleg pic je na voljo dvanajst zelo izbranih predjedi, pet vrst izjemne pašte iz pečice, osem solat in devet sladic. Vse seveda pristno italijansko.
Zaradi vsega omenjenega se Vesuvio uvršča v sam vrh med picerijami ter v slovenskem merilu daleč naokoli (ne le na Obali) nima resne konkurence.

Pogovorili smo se
Vodjo picerije Vesuvio Jakoba Gašparja Mišiča, ki nikoli ne pozabi poudariti pomena usklajenosti celotne ekipe, smo vprašali, kaj za Vesuvio pomenijo vsi dosežki na uglednih tekmovanjih.
»Prav se mi zdi, da se udeležujemo vseh teh tekmovanj; na ta način preverimo, kje smo. Ne le na domačih tekmovanjih, tudi letos na svetovnem prvenstvu v Parmi smo se uvrstili presenetljivo visoko, glede na to, da so tam tekmovali največji mojstri z vsega sveta. Na to smo izjemno ponosni. Zdi se mi, da smo na pravi poti in pišemo lepo zgodbo. Delali bomo s tem, kar nam bo ta pot prinesla. Bomo videli. Morda odpremo celo še kakšen lokal, ampak v tujini.«

Kako pa gostje gledajo na to, znajo ceniti te dosežke?
»V tem tiči en trik. Več lovorik ko imaš, višja so pričakovanja gostov. In včasih se zgodi, da pričakujejo preprosto preveč. Seveda je prav, da gostje pričakujejo veliko, želim pa si, da njihova pričakovanje vseeno ne bi bila previsoka. Saj gre navsezadnje za pico, okusi pa so med ljudmi zelo različni.«

Pokramljali smo seveda tudi z Anejem Godničem, letošnjim državnim prvakom v pripravi pice, ki se je izvrstno izkazal tudi na svetovnem prvenstvu aprila v Parmi. Tam sem bil podpisani edini slovenski sodnik, a Godničeve pice zaradi poznanstva in strogega kodeksa seveda nisem mogel ocenjevati. Zanimalo nas je, kaj mu je prinesla izkušnja tekmovanja na tako pomembnem prvenstvu.
»Najprej me je fasciniralo, kako zelo veliko picopekov je tekmovalo v Parmi. Presenetilo me je tudi, kako so nekateri tam pripravljali testo celo tako rekoč tik pred tekmovanjem, pa jim je nekako vseeno uspelo. Najpomembneje pa je, da sem tam spoznal veliko ljudi iz iste stroke in s podobnimi željami, torej nadgraditi znanje in iz tega poklica potegniti nekaj več. Ekipa in celotna energija je bila neverjetna, izmenjali smo obilo izkušenj!

Ko sem en dan pred tekmovanjem v zaodrju pripravljal testo z zelo visoko hidracijo, da je bilo na videz skoraj tekoče, se je okoli zbrala množica sotekmovalcev. Snemali so me in me v šali spraševali, koliko moke sem sploh dal v vodo …
Spoznal in preizkusil sem tudi veliko različne opreme, od peči do loparjev in vsega drugega. Na najboljši možen način sem izkusil, kako zelo vpliva prava temperatura peči na testo. Prvič sem tekmoval na peči na drva in spoznal, da je to nekaj povsem drugačnega. Sicer sem namreč bolj navajen peči na plin oziroma elektriko.
Najlepše pa se mi je zdelo, da je bilo v Parmi ves čas tudi nekaj ljudi iz našega okolja, poleg tekmovalcev iz balkanskih držav denimo še dva sodnika iz Hrvaške in eden (podpisani, op. p.), iz Slovenije …«

Sponzorirana vsebina
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se