Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kuharska tehnika po korakih: Holandska omaka


Bine Volčič
23. 5. 2025, 08.59
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Naučite se pripraviti eno izmed petih osnovnih francoskih omak. Holandska omaka je nepogrešljiva sestavina finega poznega bruncha in se krasno poda špargljem.

Jajca benedikt
Dober tek
Jajca benedikt so sinonim finega bruncha

Holandska omaka je gladka kremna omaka bogatega maslenega okusa, ki jo največkrat postrežemo h kuhani zelenjavi (zlasti se prileže k belušem), tudi k ribjim filejem, predvsem pa je obvezna sestavina jedi jajca benedikt. Spada med pet osnovnih klasičnih francoskih omak in je francoska, čeprav se imenuje holandska – o njenem izvoru se še danes krešejo mnenja.

Priprava holandske omake zahteva nekaj spretnosti, saj se nam emulzija lahko hitro razloči, zato je zelo pomembno, da sestavine med pripravo neprenehoma enakomerno mešamo z metlico. Holandsko omako postrežemo toplo. Njeno pripravo nam je korak za korakom prikazal chef Bine Volčič.

Holandska omaka po korakih

Sestavine:

  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici vode
  • 125 g prečiščenega masla
  • 1 žlička limonovega soka
  • sveže mleti beli poper (je boljši od črnega, saj se v omaki ne opazi)
  • sol

Priprava

1. Najprej pripravimo vodno kopel (bain mairie): v kozici segrejemo 2 do 3 cm vode, da le rahlo vre, in na kozico položimo stekleno ali kovinsko skledo, ki naj bo večja od kozice. Posoda se ne sme dotikati vode.

holandska-omaka-postopek_1
Miha Peterlič / Dober tek
Jajca stepamo nad nežno paro.

2. V skledo damo rumenjaka in dodamo dve žlici vode. Nad soparo nežno in brez prestanka stepamo z metlico. Po približno 3 minutah zmes zbledi in se zgosti.

holandska-omaka-postopek_2
Miha Peterlič / Dober tek
Pomembno je, da sestavine med pripravo neprenehoma enakomerno mešamo z metlico.

3. Nato med nenehnim stepanjem v zmes počasi prilivamo prečiščeno maslo, ki naj bo sobne temperature. Na začetku stepamo previdno in počasi, da se maščoba v zmesi ne loči, temveč ohrani lastnosti emulzije.

holandska-omaka-postopek_3
Miha Peterlič / Dober tek
Na začetku stepamo počasi, da se maščoba v zmesi ne loči.

4. Ko vtepemo polovico masla, postopoma stepamo vedno hitreje, da se sestavine dobro vmešajo.

Kuharski namig: Če opazimo, da se maščoba v omaki ločuje (če smo prehitro vlili maslo ali na začetku prehitro stepali), lahko postopek ustavimo tako, da vmešamo žlico vode.

holandska-omaka-postopek_4
Miha Peterlič / Dober tek
Postopoma stepamo vedno hitreje.

5. Dobiti moramo gladko in sijočo žametno omako. Precedimo jo skozi gosto cedilo. Tako preprečimo, da bi v omaki ostale grudice.

holandska-omaka-postopek_5
Miha Peterlič / Dober tek
Omako precedimo, da v njej ne bo grudic.

6. Šele na koncu omako solimo in popramo ter ji dodamo limonov sok. Ponudimo jo toplo, a ne vročo.

holandska-omaka-postopek_6
Miha Peterlič / Dober tek
Omako solimo in popramo šele na koncu.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.