Kuharska tehnika po korakih: Holandska omaka
Naučite se pripraviti eno izmed petih osnovnih francoskih omak. Holandska omaka je nepogrešljiva sestavina finega poznega bruncha in se krasno poda špargljem.

Holandska omaka je gladka kremna omaka bogatega maslenega okusa, ki jo največkrat postrežemo h kuhani zelenjavi (zlasti se prileže k belušem), tudi k ribjim filejem, predvsem pa je obvezna sestavina jedi jajca benedikt. Spada med pet osnovnih klasičnih francoskih omak in je francoska, čeprav se imenuje holandska – o njenem izvoru se še danes krešejo mnenja.
Priprava holandske omake zahteva nekaj spretnosti, saj se nam emulzija lahko hitro razloči, zato je zelo pomembno, da sestavine med pripravo neprenehoma enakomerno mešamo z metlico. Holandsko omako postrežemo toplo. Njeno pripravo nam je korak za korakom prikazal chef Bine Volčič.
Odličen ribji meni za posebne priložnosti ali za vsak dan
Ribji file s »holandsko omako« in krompir s kaprami
Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake
Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko
Holandska omaka po korakih
Sestavine:
- 2 rumenjaka
- 2 žlici vode
- 125 g prečiščenega masla
- 1 žlička limonovega soka
- sveže mleti beli poper (je boljši od črnega, saj se v omaki ne opazi)
- sol
Priprava
1. Najprej pripravimo vodno kopel (bain mairie): v kozici segrejemo 2 do 3 cm vode, da le rahlo vre, in na kozico položimo stekleno ali kovinsko skledo, ki naj bo večja od kozice. Posoda se ne sme dotikati vode.

2. V skledo damo rumenjaka in dodamo dve žlici vode. Nad soparo nežno in brez prestanka stepamo z metlico. Po približno 3 minutah zmes zbledi in se zgosti.

3. Nato med nenehnim stepanjem v zmes počasi prilivamo prečiščeno maslo, ki naj bo sobne temperature. Na začetku stepamo previdno in počasi, da se maščoba v zmesi ne loči, temveč ohrani lastnosti emulzije.

4. Ko vtepemo polovico masla, postopoma stepamo vedno hitreje, da se sestavine dobro vmešajo.
Kuharski namig: Če opazimo, da se maščoba v omaki ločuje (če smo prehitro vlili maslo ali na začetku prehitro stepali), lahko postopek ustavimo tako, da vmešamo žlico vode.

5. Dobiti moramo gladko in sijočo žametno omako. Precedimo jo skozi gosto cedilo. Tako preprečimo, da bi v omaki ostale grudice.

6. Šele na koncu omako solimo in popramo ter ji dodamo limonov sok. Ponudimo jo toplo, a ne vročo.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se