
Slavnostna torta z bezgovim sirupom in limono
Torta nežnih okusov za posebne priložnosti
Slavnostna torta z bezgovim sirupom in limono
Torta nežnih okusov za posebne priložnosti

Sestavine
- 6 srednje velikih jajc
- 100 g navadnega jogurta
- 1⁄2 dl mleka
- 450 g zmehčanega masla
- 450 g svetlo rjavega sladkorja
- 450 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- olje za modle
- sveže užitne cvetlice za okras
krema
- drobno naribana lupinica 1 limone
- 250 g zmehčanega masla
- 300 g polnomastnega kremnega sira
- 700 g sladkorja v prahu
navlažitev
- sok 1 limone
- 3 žlice bezgovega sirupa

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 6 srednje velikih jajc
- 100 g navadnega jogurta
- 1⁄2 dl mleka
- 450 g zmehčanega masla
- 450 g svetlo rjavega sladkorja
- 450 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- olje za modle
- sveže užitne cvetlice za okras
krema
- drobno naribana lupinica 1 limone
- 250 g zmehčanega masla
- 300 g polnomastnega kremnega sira
- 700 g sladkorja v prahu
navlažitev
- sok 1 limone
- 3 žlice bezgovega sirupa
Postopek
Pečico ogrejemo na 160 °C. Dno in obod treh modlov za torte premera 20 cm premažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. V vrču z metlico zmešamo jajca, jogurt in mleko. V veliki skledi z ročnim električnim mešalnikom stepemo jajca in sladkor, da dobimo rahlo penasto zmes, nato dodamo moko, jajčno mešanico iz vrča in limonovo lupinico ter gladko zmešamo. Maso razdelimo v modle, zgladimo površino in pečemo 40 minut.
Zmešamo limonov sok in bezgov sirup. Pečene biskvite po vsej površini prebodemo z zobotrebcem in z žlico navlažimo z mešanico limone in sirupa. Pustimo, da se ohladijo v modlih. (Ohlajene kolače lahko zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in za največ 3 dni shranimo v hladilnik, preden sestavimo torto.)
Za kremo maslo gladko stepemo z ročnim električnim mešalnikom. Dodamo polovico sladkorja v prahu in mešanico pretlačimo z lopatico (tako v mešanici ne bo nastal »oblak« sladkorja), nato spet stepemo. Dodamo preostali sladkor, kremni sir in limonovo lupinico, spet pretlačimo z lopatico in nato gladko zmešamo z mešalnikom.
Pripravimo stojalo in na njem sestavimo torto, tako da zlagamo plasti biskvita in vsako obilno premažemo s kremo. Večino preostale kreme nakopičimo na vrh in jo nato s paletnim nožem razmažemo po površini in obodu, tako da ustvarjamo vrtince. Nazadnje na vrh dodamo še preostalo kremo, s katero zapolnimo morebitne vrzeli v premazu. Okrasimo jo z užitnim sezonskim cvetjem.