
Kulinarika / Kuharski nasveti

Polaganje krhkega testa v model
V: Zakaj včasih recepti za pite zapovedujejo, da je treba pustiti testo, da visi čez rob modla, ko ga obložimo?

Zmehčano maslo
V: V vaših receptih za slaščice velikokrat piše, da potrebujemo maslo, zmehčano na sobno temperaturo. Pogosto se mi zgodi, da maslo pozabim dati pravočasno iz hladilnika in sem ga tako primorana kar najhitreje stopiti. Vendar se mi na štedilniku ali v mikrovalovni pečici stopi preveč in postane tekoče ...


Nasveti za peko piškotov
V: Letos bom za praznike pekla piškote. Ker z njimi nimam veliko izkušenj, vas prosim za nekaj nasvetov, na kaj moram paziti, da bodo zagotovo uspeli.

Razmočeno testo pri peki pice – kako se mu izogniti
V: Doma redno pečemo pico, a se pogosto zgodi, da je nadev precej moker in se celo naredijo lužice, ki so zoprne same po sebi in še testo razmočijo. Kaj delamo narobe?

Praženje oreščkov
V: Kadar pražim oreščke, jih pogosto zažgem – prav hitro so črni in grenkljati. Kako naj ravnam, da bi se enakomerno zlato popražili?

Moka z dodanim pecilnim praškom
V: V tujih receptih pogosto zasledim moko, ki ji je že dodano vzhajalno sredstvo. Ali lahko uporabim navadno moko in ji samo dodam pecilni prašek?

Kuhano maslo
V: V receptih včasih zasledim kuhano maslo. Ali ga lahko pripravim sam in kako?

Sušenje solate
V: V zadnjem času sem videla po trgovinah veliko pripomočkov za sušenje solate, največkrat nekakšne plastične posode. Sprašujem se, ali je modro kupiti tako posodo in zakaj je koristna.

Sol ni samo začimba
V: Slišala sem, da je sol v kuhinji lahko tudi v vlogi čistila, podobno kot limona. Ali je to res?

Zakaj je sladoled zrnat
V: Lotila sem se priprave domačega sladoleda, pa se mi je zalomilo. Res sem nekoliko improvizirala in na koncu dobila preveč leden in zrnat sladoled. Kako naj to preprečim?

Shranjevanje oreškov
V: Ali je odprto vrečko z oreški bolje hraniti v hladilniku ali v kuhinjski omarici?

Kuhanje s čokolado
V: V receptih za slaščice opažam, da je med sestavinami nekaterih receptov navedena čokolada z določenim deležem kakava, v drugih pa piše le, da potrebujemo temno čokolado. Zanima me, zakaj te razlike in ali lahko temno čokolado nadomestim z manj grenko?

Prečvrsta marmelada
V: Skuhala sem marmelado iz mešanega sadja in jo vložila v kozarčke, vendar je zelo čvrsta. Kaj bi lahko bi razlog za to? In kako jo lahko razredčim, da bo lepo mazljiva?

Semena čilija
V: V receptih je pogosto zapisano, da je čiliju treba odstraniti semena. Zakaj je to potrebno?

Kako shraniti orehe
V: Začenja se sezona pobiranja in shranjevanja orehov. Zanima me, kako jih shraniti, da ne bodo takoj postali žarki in jih bom lahko v kuhinji čim dlje uporabljala.

Kako se znebimo grenčine v jajčevcih
V: Jajčevci niso prav velikokrat na našem jedilniku, ker so pogosto grenki. Kako se lahko pred kuhanjem znebim grenkosti v njih?

Shranjevanje mesa
V: Ali je meso, ki ga kupimo v trgovini, res treba porabiti isti dan ali ga lahko shranimo tudi kakšen dan ali dva v hladilniku?

Ali lahko mlečne izdelke zamrznem?
V: Zanima me, ali lahko zamrznem mleko, jogurte in druge mlečne izdelke. Vem, da se lahko skuta brez težav zamrzne in se njena struktura pri odmrznitvi nič ne spremeni. Kaj pa mleko in jogurt?

Soliti ali ne?
V: Zakaj solimo vodo, v kateri kuhamo testenine? Ali se tako testenine res skuhajo hitreje?