© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Tako krvavice ne bodo počile


Urška Petelin
20. 10. 2025, 05.50
Posodobljeno
22. 10. 2025 · 15:45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

krvavica s kislo repo
Dušan Zidar / Shutterstock
Krvavica s kislo repo

Krvavice so pomemben del slovenskega tradicionalnega zimskega jedilnika. Čeprav so na videz preproste za pripravo, se mnogim zalomi prav pri peki – prehitro počijo in postanejo presušene. Z nekaj triki jih boste spekli do popolnosti.

Izberite kakovostne krvavice

Dobra krvavica se začne pri kakovostnih sestavinah. Kupite jih pri preverjenem ponudniku, ki mu zaupate. Ovitek naj bo naraven – takrat krvavica pri peki ostane mehka, a se lepo zapeče.

Trik: hrustljava krvavica, ki ne poči

Pred peko krvavice na nekaj mestih rahlo prebodite z zobotrebcem. Tako bo para med peko lahko uhajala in se krvavica ne bo razpočila. Če krvavice pečete v pečici, zadnjih pet minut vključite ventilator ali zvišajte temperaturo na 200 °C, da se hrustljavo zapečejo.

Preberite še

Peka v pečici

Najbolj preizkušen način je peka v pečici. Če ste jih do zdaj pekli v pečici, ogreti na klasičnih 180°C le pol ure, si vzemite nekaj več časa in preizkusite naš nasvet: do preverjeno dobrih rezultatov pridemo, če krvavice pečemo dolgo pri nižji temperaturi, zadnjih 5 minut pa povečamo temperaturo, da dobijo krvavice hrustljavo skorjico. 

Krvavice torej položite v pomaščen pekač in jih rahlo premažite z oljem ali mastjo. Postavite jih v hladno pečico in jih na 160 °C pecite 80 minut, pri tem pa jih enkrat obrnite.

krvavica
Cveto Sonc / Dober tek
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Peka v ponvi

Za peko v ponvi, uporabite teflonsko ali litoželezno ponev, dodajte malo olja in krvavice pecite na srednjem ognju, dokler ne postanejo lepo zapečene z vseh strani. Pomembno je, da jih ne pregrevate – če je ogenj premočan, ovitek hitro poči.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.