© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Tako krvavice ne bodo počile


Urška Petelin
20. 10. 2025, 05.50
Posodobljeno
22. 10. 2025 · 15:45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

krvavica s kislo repo
Dušan Zidar / Shutterstock
Krvavica s kislo repo

Krvavice so pomemben del slovenskega tradicionalnega zimskega jedilnika. Čeprav so na videz preproste za pripravo, se mnogim zalomi prav pri peki – prehitro počijo in postanejo presušene. Z nekaj triki jih boste spekli do popolnosti.

Preberite še

Izberite kakovostne krvavice

Dobra krvavica se začne pri kakovostnih sestavinah. Kupite jih pri preverjenem ponudniku, ki mu zaupate. Ovitek naj bo naraven – takrat krvavica pri peki ostane mehka, a se lepo zapeče.

Trik: hrustljava krvavica, ki ne poči

Pred peko krvavice na nekaj mestih rahlo prebodite z zobotrebcem. Tako bo para med peko lahko uhajala in se krvavica ne bo razpočila. Če krvavice pečete v pečici, zadnjih pet minut vključite ventilator ali zvišajte temperaturo na 200 °C, da se hrustljavo zapečejo.

Peka v pečici

Najbolj preizkušen način je peka v pečici. Če ste jih do zdaj pekli v pečici, ogreti na klasičnih 180°C le pol ure, si vzemite nekaj več časa in preizkusite naš nasvet: do preverjeno dobrih rezultatov pridemo, če krvavice pečemo dolgo pri nižji temperaturi, zadnjih 5 minut pa povečamo temperaturo, da dobijo krvavice hrustljavo skorjico. 

Krvavice torej položite v pomaščen pekač in jih rahlo premažite z oljem ali mastjo. Postavite jih v hladno pečico in jih na 160 °C pecite 80 minut, pri tem pa jih enkrat obrnite.

krvavica
Cveto Sonc / Dober tek
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Peka v ponvi

Za peko v ponvi, uporabite teflonsko ali litoželezno ponev, dodajte malo olja in krvavice pecite na srednjem ognju, dokler ne postanejo lepo zapečene z vseh strani. Pomembno je, da jih ne pregrevate – če je ogenj premočan, ovitek hitro poči.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.