
Kulinarika / Kuharski nasveti

Sušenje solate
V: V zadnjem času sem videla po trgovinah veliko pripomočkov za sušenje solate, največkrat nekakšne plastične posode. Sprašujem se, ali je modro kupiti tako posodo in zakaj je koristna.

Sol ni samo začimba
V: Slišala sem, da je sol v kuhinji lahko tudi v vlogi čistila, podobno kot limona. Ali je to res?

Zakaj je sladoled zrnat
V: Lotila sem se priprave domačega sladoleda, pa se mi je zalomilo. Res sem nekoliko improvizirala in na koncu dobila preveč leden in zrnat sladoled. Kako naj to preprečim?

Shranjevanje oreškov
V: Ali je odprto vrečko z oreški bolje hraniti v hladilniku ali v kuhinjski omarici?

Zakaj biskvit upade, ko ga vzamem iz pečice?
V: Ko pečem torto, se mi včasih zgodi, da pečen biskvit upade takoj, ko ga vzamem iz pečice. Poskusil sem že marsikaj, pečico vedno vnaprej segrejem, med peko ne odpiram vrat … pa biskvit kljub temu pade. Zakaj?

Kuhanje s čokolado
V: V receptih za slaščice opažam, da je med sestavinami nekaterih receptov navedena čokolada z določenim deležem kakava, v drugih pa piše le, da potrebujemo temno čokolado. Zanima me, zakaj te razlike in ali lahko temno čokolado nadomestim z manj grenko?

Zamrzovanje sadja in zelenjave
V: V tem času je na vrtu obilo sadja in zelenjave, več, kot ju lahko pojemo. Najraje bi pridelke zamrznila, zato lepo prosim za nasvet, kako naj jih pripravim za zamrzovanje – naj zamrznem surove, jih blanširam ali priporočate še kaj drugega?

Prečvrsta marmelada
V: Skuhala sem marmelado iz mešanega sadja in jo vložila v kozarčke, vendar je zelo čvrsta. Kaj bi lahko bi razlog za to? In kako jo lahko razredčim, da bo lepo mazljiva?

Semena čilija
V: V receptih je pogosto zapisano, da je čiliju treba odstraniti semena. Zakaj je to potrebno?

Kako shraniti orehe
V: Začenja se sezona pobiranja in shranjevanja orehov. Zanima me, kako jih shraniti, da ne bodo takoj postali žarki in jih bom lahko v kuhinji čim dlje uporabljala.

Kako se znebimo grenčine v jajčevcih
V: Jajčevci niso prav velikokrat na našem jedilniku, ker so pogosto grenki. Kako se lahko pred kuhanjem znebim grenkosti v njih?

Shranjevanje mesa
V: Ali je meso, ki ga kupimo v trgovini, res treba porabiti isti dan ali ga lahko shranimo tudi kakšen dan ali dva v hladilniku?

Ali lahko mlečne izdelke zamrznem?
V: Zanima me, ali lahko zamrznem mleko, jogurte in druge mlečne izdelke. Vem, da se lahko skuta brez težav zamrzne in se njena struktura pri odmrznitvi nič ne spremeni. Kaj pa mleko in jogurt?

Soliti ali ne?
V: Zakaj solimo vodo, v kateri kuhamo testenine? Ali se tako testenine res skuhajo hitreje?

Pogrevanje kuhanega krompirja
V: Pravijo, da en dan starega kuhanega krompirja ni dobro jesti. Je to res ali smo si to izmislili, ker v naši deželi pridelamo dovolj krompirja? Ali je škodljiv olupljen ali neolupljen krompir? Po koliko urah postane škodljiv? Sprašujem se namreč, ali je narejena krompirjeva solata v trgovini tudi škodljiva, saj lahko tam stoji po več dni. Najlepša hvala za odgovore.

Zgoščevanje marmelade
V: Med sezono vkuhavanja marmelad se vedno sprašujem, ali uporabiti sredstvo za zgoščevanje marmelade (t. i. želirni sladkor ali kaj podobnega) ali ne. Kakšna je njegova vloga in s čim ga nadomestimo?

Kaj narediti, kadar jed preveč začinim?
V: Žal večkrat jed začinim bolj, kot bi bilo treba. Ali obstaja način, da jedi, ki sem jih preveč solila, poprala ali kisala, kljub temu nekako »rešim«?

Presejanje moke
V: Zakaj v nekaterih receptih piše, da je treba moko pred uporabo presejati? Kaj se zgodi, če tega ne storimo?

Kako posušiti zelišča?
V: Sem velika ljubiteljica nabiranja zelišč. Še posebno imam rada, da zelišča, ko jih posušim, obdržijo svojo barvo, vendar mi to ne uspe vedno. Kako se lahko temu izognem?

Sneg iz beljakov
V: Nisem povsem neuka kuharica, a že nekajkrat se mi je zgodilo, da nikakor nisem mogla dovolj stepsti beljakov, da bi iz njih nastal čvrst sneg. V čem bi lahko bila težava?
Trenutno
9 °C
Oblačno
torek, 22. 4
Deževno
sreda, 23. 4
Deževno
četrtek, 24. 4
Deževno
7-dnevni obeti