Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Žlice, kozarci in skodelice standardnih velikosti nas lahko usmerijo pri odmerjanju sestavin za pripravo jedi. A pomembno je vedeti, da se na primer žlica polente in žlica vode v gramih razlikujeta.
7 velikih žlic vode je približno 1 dl, 12 velikih žlic sladkorja v prahu je približno 100 g.
Ena žlica, en kozarec
Povsem natančni pri takšnem odmerjanju sestavin seveda ne moremo biti, a približne vrednosti so nekako takšne:
1 velika žlica:
Sladkorja ≈ 15 g
Moke ≈ 8 g
Krušnih drobtin ≈ 15 g
Soli ≈ 12 g
Masla ≈ 20 g
Vode, mleka ≈ 15 g
1 velika žlica = 3 male žlice
1 kozarec:
Majhen kozarec tekočine ≈ 100 g
Velik kozarec tekočine ≈ 200 g
1 kocka sladkorja ≈ 5 g
1 kocka kvasa ≈ 42 g
1 vrečka kvasa ≈ 7 g
Standardna skodelica = 250 ml
Pravilno priprava na merjenje
Če merimo z žlico, naj bo ta vedno poravnana z robom. Kadar z žlico odmerjamo maslo, naj bo to segreto na sobno temperaturo. Tudi kozarce in skodelice vedno napolnimo skoraj do roba. Suhe sestavine (moka, pecilni prašek, sladkor) moramo pred merjenjem zrahljati, da se znebimo morebitnih grudic.
S temi smernicami bo merjenje sestavin enostavno, rezultati pa dokaj natančni tudi brez tehtnice. Kuhanje bo tako bolj sproščeno, recepti pa bodo vedno uspeli.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se