© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Triki za zorenje avokada, ki res delujejo


Uredništvo
31. 7. 2025, 15.36
Posodobljeno
10. 08. 2025 · 09:25
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bralec nas je povprašal: "Opazil sem, da avokado, ki se kupi v naših trgovinah, največkrat ni zrel. Kako lahko doma pospešim zorenje tega sadeža?"

avokado.jpg
Profimedia
Dodajte svojim obrokom en avokado na dan!

Ste se tudi vi že veselili kremastega avokada, pa vas je doma pričakal še povsem trd sadež? Vsi smo že bili tam. Zaradi dolgega transporta sadje in zelenjavo pogosto oberejo še pred polno zrelostjo, da vzdržijo pot do trgovin. Tako je tudi z avokadom, ki ga pogosto kupimo še čvrstega in nezrelega.

Rešitev je preprosta: avokado pustite na sobni temperaturi, najbolje v papirnati vrečki skupaj z zrelo banano ali jabolkom. Ta dva sadeža sproščata etilen – plin, ki spodbuja zorenje. Že v enem do treh dneh bo avokado mehak na otip in pripravljen za uporabo. Ko je zrel, ga shranite v hladilniku, kjer bo ostal svež še dan ali dva.

avokadov toast
Unsplash
Tako bo avokado hitro dovolj zrel.

Če avokado prerežete, a ga ne porabite takoj, ga pokapajte z limoninim sokom, da preprečite oksidacijo in rjavenje. Shranite ga v neprodušno posodo in čim prej porabite.

Kako prepoznamo zrel avokado

Zrel avokado je rahlo mehak, a še vedno čvrst. Ko ga nežno pritisnemo s palcem, mora pod pritiskom nekoliko popustiti, ne da bi pustil vdrtino. Če je na dotik zelo mehak in že pušča sok, je verjetno prezrel.

toast avokado rogljiček brunch
Profimedia
Avokado je popoln dodatek za zajtrk ali brunch.

Ideje za uporabo avokada

Ko je avokado ravno prav zrel, je njegovo masleno meso izvrstno za uporabo v spodnjih receptih:

Zrel avokado je poln vlaknin, kalija, zdravih nenasičenih maščob in vitaminov E, K ter B. Je nasiten, a kljub temu prijazen do telesa, zato je priljubljen tako pri ljubiteljih zdrave prehrane kot tudi pri kulinaričnih uživačih.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.