Odlične ideje, kako uporabiti med v slanih jedeh
Čeprav se med v receptih običajno uporabi pri pripravi sladkih jedi kot bolj zdrava alternativa kristalnemu sladkorju, se odlično znajde tudi v slanih jedeh, pa naj gre za meso, omake, testenine ali solate.

Med ni le živilo – je simbol pridnosti, skromnosti in naravne harmonije. Njegova uporaba in pomen segata daleč v zgodovino, zato ni presenetljivo, da ga imenujemo tudi 'zlato narave' oziroma 'tekoče zlato'. Nastaja s pomočjo pridnih čebel, ki nabirajo cvetni nektar ali medeno roso ter ju predelujejo v čebeljih panjih. Končni izdelek je gosta, sladka snov, polna hranilnih snovi in zdravilnih učinkov.

Vsestranska uporaba medu
Uporaba medu zajema širok spekter področij: od zdravilstva in kozmetike do prehrambene industrije. Med vsebuje naravne sladkorje, vitamine, minerale, encime in antioksidante. Zaradi svoje sestave je poznan kot naravni antibiotik, ki krepi imunski sistem, lajša prehlade, pomirja kašelj in pomaga pri celjenju ran. V kozmetiki je še posebej cenjen zato, ker pomaga pri negi kože in las.

Tudi v kulinariki je med vsestransko uporaben, saj jedem doda naravno sladkobo in prijeten okus. Že tisočletja velja za naravno sladilo, čeprav njegova vloga močno presega sladke jedi. Zaradi svoje bogate arome, edinstvene teksture in sposobnosti uravnoteženja okusov je nepogrešljiv tudi v mesnih in ribjih obrokih, marinadah, omakah, raznih testeninskih jedeh in solatah.

Medene perutničke in zeljna solata z gorgonzolo
Perutničke, ki se vam kar stopijo v ustih in zdrava slastna priloga.
Kako uporabiti med v slanih jedeh
V slanih jedeh med omogoča uravnoteženje okusov in dodajanje globine. Zaradi svoje rahle kislosti izboljša okus mesa, pečenih jedi in celo fermentiranih pripravkov. Vsebuje tudi naravne encime, ki razgrajujejo beljakovine, zato je odličen mehčalec mesa. V kombinaciji s kislinami, kot sta kis ali limonin sok, še dodatno okrepi ta učinek, kar omogoča sočnejše in bolj okusne jedi.


Med je naravni konzervans, ki podaljšuje svežino jedi, ter vezivo, ki povezuje sestavine v omakah, marinadah in granolah. V marinadah in omakah se med zelo rad druži s česnom, gorčico, čilijem in balzamičnim kisom. Odličen je tudi kot blažilec ostrine raznih čili omak, gorčice ali česna. Uporabite ga lahko pri vlaganju zelenjave namesto sladkorja, saj da prav poseben pečat oziroma novo dimenzijo okusov.

Zaradi nizke vsebnosti vode in visoke koncentracije sladkorjev se med hitreje karamelizira, kar je idealno za glazure na mesu, pečene sladice in hrustljave skorje na pekovskih izdelkih. Kanček medu doda hrustljavo in zlato skorjo tudi pečeni zelenjavi, in poskrbi za sijočo in okusno glazuro lososa, svinjine ali piščanca. Če začutite, da je medu v jedi preveč, ga lahko umirite z nekaj kapljicami kisa.


Svinjski kotlet z balzamičnim kisom in vodno krešo
Takole iz preprostih kotletov naredimo vznemirljivo jed.
Na kaj paziti pri uporabi medu v kuhinji?
Med se ponaša z nekaj specifičnimi lastnostmi, ki jih je dobro poznati, preden ga uporabite za pripravo jedi. Če ga želite uporabiti kot alternativo kristalnemu sladkorju, je denimo dobro vedeti, da je za dosego enake sladkosti dovolj, če dodate tretjino manj medu kot sladkorja. Da bo ohranil svoj pristen okus, ga čim manj termično obdelujte oziroma znižajte temperaturo peke.

Piščančja stegna z medom, gorčico in spomladansko zelenjavo
Prava spomladanska piščančja pojedina
Ker se v medu običajno nahaja okoli 15 odstotkov vode, je treba v receptih z medom sorazmerno zmanjšati količino preostalih tekočin. Ker lahko med zelo hitro prevlada v okusu jedi, ga je treba natančno dozirati, prav tako za dosego želenega učinka ne gre zanemariti niti dejstva, kateri med uporabite. Poznamo namreč več vrst medu in vsaka ima svoj edinstven okus ter aromo, kar vpliva na končni rezultat jedi.


Kdaj uporabiti katero vrsto medu?
- V osnovi velja, da temne vrste medu (kostanjev, gozdni, smrekov, hojev med) sodijo v močnejše jedi, ki dopuščajo izrazitejšo prevlado okusa. Kostanjev med je denimo nekoliko bolj grenak in aromatičen, zato je zelo zaželen pri pripravi mesnih jedi (divjačine, govedine), primeren je tudi za omake in kombinacije s sirom. Tudi gozdni med je bogatega okusa z lesnimi notami in zato odličen za temne omake, pečenke in začinjene jedi.
- Svetle vrste medu (cvetlični, akacijev med) se po drugi strani bolj podajo v nežnejša peciva, pa tudi v solate, prigrizke in juhe. Akacijev med je denimo lahek in zaradi svoje nežne arome zelo priljubljen v vseh vrstah sladic, ki jim doda sladkobo. Tudi cvetlični med je blag in nežnega okusa ter zato odličen za čaj, solatne prelive in sladice.


Ščukini fileji z medeno sojino omako
Ščuko, sladkovodno ribo, se da zelo okusno po kombinirati z medom in sojino omako.
Med je odličen dodatek, ki daje jedem poseben in polnejši okus, zaradi česar je nepogrešljiva sestavina v vsaki sodobni kuhinji. S tem ko jedem dodate med, v svojo prehrano vnesete tudi košček narave. Slovenski čebelarji namreč pridelujejo med na naraven način, brez dodanih snovi, zato ohranja svojo polno vrednost.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se