S to sestavino, ki jo imate v shrambi, lahko v receptih zamenjajte beljake
Majoneza brez jajc? Meringa brez beljakov? Skrivnost je akvafaba (aquafaba) – čudežna tekočina iz pločevinke čičerike.

Akvafaba (aquafaba) marsikomu zveni čudežno, a v resnici leži ta čudež v skromni pločevinki čičerike. Če se v vaši shrambi torej skriva pločevinka kuhane čičerke, tekočine iz nje nikar ne zavrzite, saj je odličen nadomestek jajc v številnih receptih. Prav vam bo prišla, kadar kuhate za goste, ki ne uživajo jajc.
Kaj je akvafaba
Akvafaba je viskozna tekočina, ki nastane ob kuhanju čičerke. Dobro ohlajena se pri stepanju spremeni v čarobno sestavino. Ker odlično posnema jajčne beljake in ustvarja stabilno emulzijo, je popolna zamenjava za beljake v številnih receptih. Poleg teg pa je tudi bogata z beljakovinami. Vsebuje tudi škrob.
-
lahko jo stepete v sneg, podobno kot beljake,
-
deluje kot emulgator (na primer v veganski majonezi),
-
veže sestavine v biskvitih, keksih, kremah …
Kako jo pridobite
Najlaže bo, če uporabite akvafabo iz pločevinke kuhane čičerke (mimogrede: v pločevinki čičerke, kuhane na sopari, tekočine ni - pred nakupom preberite, kaj piše na pločevinki).
Če bi akvafabo raje pripravili sami, uspeh ni zagotovljen. Čičerko morate najprej namakati čez noč, jo nato dobro uro kuhati, ohladiti v tekočini in precediti. Mora biti gosta kot sirup in dobro ohlajena. Akvafaba je pri domačem kuhanju po navadi redkejša in manj viskozna (to je predvsem odvisno od čičerke, količine vode in časa kuhanja).

Približne mere
-
3 žlice akvafabe = 1 srednje veliko jajce
-
2 žlici akvafabe = 1 beljak srednje velikega jajca

Kako uporabimo akvafabo
To tekočino, polno beljakovin, lahko uporabljamo za številne sladice, veganske palačinke, kreme in skoraj povsod, kjer bi sicer uporabili stepene beljake. Preizkušeno odlična je za veganski sneg (na primer za veganske meringe in indijančke) in za vegansko majonezo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se