Marmelada iz vrtnic in rožna voda
Vrtnice niso le simbol ljubezni in lepote, temveč imajo pomembno mesto tudi v kulinariki. Kako dišave teh čudovitih rož enostavno prenesti na krožnik?

Vsestranska uporaba vrtnic v kulinariki
Vrtnice so lahko okras na pecivu ali krožniku, a veljajo tudi za pravo gurmansko sestavino. Njihov nežen vonj in prefinjen okus se že stoletja uporabljata pri pripravi tako sladkih, kot tudi slanih jedi.
Klasična sladica v moderni izvedbi: s kokosovim jogurtom, pistacijami za teksturo in rožnimi lističi za okras
Pavlova s češnjami, vrtnicami in pistacijami
Najbolj uporabni so popki in cvetni lističi vrtnic, pa tudi šipek in njegova semena. Iz cvetnih listov vrtnic lahko pripravite čaje, sirupe, koktajle, džeme, želeje, sorbete, frapeje, esence, likerje in med. Uporabite jih lahko za aromatizacijo sladoleda, čokolade, piškotov ali tort, odlične so tudi kandirane. Njihova nežna aroma doda jedem pridih elegance in prefinjenosti.
Iz rabarbare lahko pripravimo raznolike delikatese!
Rabarbarine kremice z vrtnico in kandiranimi cvetnimi lističi
Pripravite si domačo vrtnično vodo
Posebno mesto v svetovni kulinariki ima vrtnična voda, ki je priljubljena predvsem v orientalski indijski, perzijski in francoski kuhinji, a se vse pogosteje znajde tudi v sodobni evropski gastronomiji. Odlična je za dodajanje arome pikantnim jedem, zelo dobro se prileže tudi riževim jedem ali kot dodatek sladicam ter raznim napitkom.

Vrtnično vodo lahko hitro in enostavno pripravite sami. Potrebujete le 2 skodelici svežih, neškropljenih vrtničnih cvetnih listov in 2–3 skodelice destilirane vode (ali prekuhane ohlajene vode).
Cvetne liste dobro operete pod hladno vodo, da odstranite prah in morebitne žuželke. Nato jih položite v lonec in prelijete z destilirano vodo – ravno toliko, da bodo cvetovi pokriti.
Pristavite na ogenj in počasi segrevate, dokler voda ne zavre, nato znižate temperature in kuhate na najnižjem ognju še približno 15-20 minut, dokler listi ne izgubijo barve (voda bo prevzela njihov vonj in barvo).
Kuhano mešanico odstavite z ognja, odcedite skozi gazo ali fino cedilo in prelijete v sterilizirane stekleničke. Pripravljeno vrtnično vodo pustite, da se ohladi in jo nato shranite v hladilniku do 2 tedna.

V katerih jedeh uporabiti vrtnice?
V Evropi pa se vrtnice pogosto uporabljajo v finih jedeh, kjer jih kuharski mojstri kombinirajo z medom, oreščki, siri ali celo mesom. Ravioli na vrtnični kremi, vrtnični njoki, vrtnični štruklji, vrtnični sladoled, mini jabolčne vrtnice, mafini z vrtnicami – to je le nekaj jedi z vrtnicami, ki navdušujejo gurmane po vsej celini, tudi v Sloveniji.
Posebej znana je turška kulinarika, kjer vrtnice pogosto najdemo v sladici lokum (turški rahat lokum) in v različnih napitkih. V Iranu pa lahko dobite celo sladoled z okusom po vrtnicah.

Pokusite pravi bastaniye sonatiye zaferani
Tradicionalni perzijski žafranov sladoled
Pripravite marmelado iz vrtnic
Iz cvetnih listov vrtnic lahko pripravite tudi marmelado: 200 g neškropljenih cvetnih listov vrtnic nežno operete in osušite, nato jih daste v veliko skledo skupaj z 200 g sladkorja in sokom 1 limone. Z rokami masirate cvetne lističe, da sprostijo barvo in ovenejo, a ostanejo celi.
Medtem v veliki kozici v 6 dl vode segrevate 400 g sladkorja, da se stopi. Dodate cvetne lističe in pustite vreti približno pol ure oziroma tako dolgo, da se sirup zgosti, med kuhanjem pa večkrat premešate.
Marmelada bolj spominja na sirup kot na pravo marmelado. Še vročo marmelado napolnite v sterilizirane kozarce, jih zaprete in pustite, da se ohladi.

PREBERITE TUDI
So vse vrtnice užitne?
Vrtnice v kuhinji torej niso le okusne, ampak lahko okrasijo vsako sladico ali jed in dodajo poseben čar kulinarični predstavitvi. In če ste slučajno v dilemi, ali uporabiti vrtnice z domačega vrta ali ne: v osnovi so vse vrtnice užitne, če le niso bile škropljene s sredstvi proti listnim boleznim in škodljivcem ali drugače kemično obdelane (vrtnice iz cvetličarne). Nekatere vrste vrtnic so namreč gojene izključno za okrasne namene in niso primerne za uživanje.
Najpogosteje se v kulinarične namene uporabljajo neškropljene vrtnice z močnim vonjem. Najbolj zaželene so starinske vrtnice, saj vsebujejo največ eteričnega olja. A pozor, nekatere stare sorte so lahko kljub prijetnemu vonju precej grenkega okusa, zato velja staviti na preverjeno užitne sorte: damaščanke, burbonke, galice in centifolie.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se