Top triki za peko piščančjega mesa na žaru
Poleg vratovine, ražnjičev, čevapčičev, stejkov in klobasic, mora vsak pravi žar mojster obvladati tudi peko piščančjega mesa na žaru.

Ob besedi žar večina najprej pomisli na čevapčiče, pleskavice, stejke in klobasice, a na pravem pikniku ne smejo manjkati niti piščančje dobrote. Le pomislite na občutek, ki vas prevzame, ko zagrizete v hrustljavo skorjico perutničke, okusna piščančja nabodala ali sočen piščančji file.
Ne glede na to, kateri kos piščanca boste vrgli na žar, je odlična pojedina zagotovljena. Piščančje meso je namreč odličnega okusa, lahko prebavljivo ter hitro pripravljeno, zato bo odlično dopolnilo tradicionalne 'gril' klasike.
Vse se začne z izbiro svežega in kakovostnega mesa
A tako, kot pri pripravi vsake jedi, je tudi pri peki piščanca na žaru treba imeti dodelan načrt priprave ter poznati nekaj trikov, s katerimi boste poskrbeli za sočnost, hrustljavost in popoln okus. Začne se že v trgovini, kjer je v tem času ponudba izdelkov za žar zares pestra in je na prvi pogled težko oceniti, kateri izdelki se bodo najbolje obnesli na žaru.

Ko ste v trgovini pred hladilnikom, polnim žar dobrot, je zato najprej najbolje pogledati, od kod prihajajo izbrani izdelki. Najbolj sveže bodo vsekakor mesnine iz lokalnega okolja, ki niso prepotovale tisoče kilometrov daleč, da bi lahko vi uživali v njihovem bogatem in sočnem okusu.
Lokalni pridelovalci in predelovalci ob tem zagotavljajo tudi vrhunsko kakovost izdelkov, saj so podvrženi stalnemu nadzoru in rednim kontrolam kakovosti mesa. Zanemariti ne gre niti vpliva tradicije, saj pogosto že ime blagovne znamke veliko pove o kakovosti ter svežini izdelkov. V Panviti so denimo vedno pripravljeni zadostiti vsem željam žar mojstrov mojstrov in njihovih gostov, zato njihovi AVE Grill izdelki že leta slovijo kot prva izbira za popoln žar piknik.
Večne žar klasike, ki ne smejo manjkati na nobenem pikniku
V pestri ponudbi AVE Grill izdelkov najdete bogat nabor piščančjih dobrot za žar: od piščančjih ražnjičev in nabodal, do mini filejev, kril, stegen, klobas in gyrosa. Nekatere dobrote so že marinirane ter začinjene in čakajo samo, da jih vržete na žar, spečete ter uživate v njihovem božanskem okusu.

Klasični izdelki AVE Grill so dobro poznani in izjemno priljubljeni pri vseh, ki prisegajo na kakovostno meso z odličnim okusom. Poleg bogatega nabora piščančjih dobrot so med ljubitelji piknikov izjemno priljubljeni tudi njihovi čevapčiči in pleskavice, pa naj gre za klasik, leskovačke ali sarajevske, pripravljene iz 100 % govedine. Posebej priljubljeni so tanjši sarajevski čevapčiči, ki omogočajo hitro pripravo, pozabiti pa ne gre niti njihovih priljubljenih žar klobas (tudi s sirom) in nepogrešljivih uštipcev, ki so prave zvezde žara.
Novosti, ob katerih se nam že cedijo sline
Poleg klasičnih žar dobrot Panvitina razvojna ekipa ves čas skrbi tudi za sveže ideje in nove okuse. Letos so tako pripravili nekaj izjemnih novosti, ki ki bodopopestrile vaše piknike in dvignile izkušnjo peke na žaru na višjo raven in zadovoljile vse okuse.
Dovolite torej, da vas navdušijo izjemne AVE Grill novosti, zasnovane s poudarkom na praktičnosti, preprosti uporabi in raznolikost okusov. To so:
- Medena rebrca: Sladka in sočna poslastica.
- Carsko marinirano meso: Popolno za ljubitelje bogatih okusov.
- Marinirana svinjska vratovina: Mehka in okusna izbira.
- Svinjski hitri stejk: Za hitro pripravo na žaru.
- Goveji rib eye in mariniran rostbif: Premium kosi za prave gurmane.

Na kaj paziti pri pripravi piščanca na žaru?
Novi AVE Grill izdelki bodo zagotovo odlično popestrili letošnje piknike in vam omogočili, da brez večjih težav osvojite naziv 'Naj žar mojstra' vaše druščine. A brez tehnične podkovanost in spretnosti vendarle ne bo šlo. Tudi najbolj sveže in kakovostno meso na koncu namreč ne bo tako sočno in okusno, kot bi si želeli, če ga ne boste znali pravilno pripraviti.
Še posebej to velja za piščančje meso, ki je zelo občutljivo, zato morate biti pozorni že pri izbiri začimb. Najlažje boste piščančje meso za žar pripravili z osnovno marinado iz olivnega olja, limoninega soka, soli, popra in rožmarina. Mešanico lahko po želji obogatite s poljubnimi dodatki, kot so mleta paprika, timijan, med, gorčica ipd. Meso naj se marinira v hladilniku več ur, najbolje čez noč.
Če niste najbolj vešči uporabe začimb, je najbolj varno kupiti že marinirane kose mesa. AVE Grill izdelki so denimo pakirani v moderno in uporabnikom prijazno skin-pakiranje, ki preprečuje iztekanje marinad in omogoča optimalno zorenje mesa, zato bodo brez težav ohranjali kakovost, intenziven okus in sočno teksturo vse do trenutka, ko jih položite na vroče rešetke.

Kako dolgo se pečejo piščančje prsi in koliko časa potrebujejo perutničke in krače?
Žar mora biti pred peko dobro razgret, sicer se bo hrana prijemala na ploščo ali rešetko, iz živil pa bo kapljal dragoceni sok in povzročal neprijetno dimljenje. Temperaturo žara najlažje preverite tako, da dlan podržite približno 5 centimetrov nad ploščo ali rešetko– če zdržite približno pet sekund, je žar pripravljen za peko.
Pri piščančjih dobrotah je izjemnega pomena tudi čas peke. Najhiteje pečeni so pusti kosi brez kosti in kože, kot so piščančje prsi, fileji in zrezki, saj potrebujejo le nekaj minut peke na vsaki strani, da dobite lepo zapečeno zunanjost in pravilno pečeno sredico. Peka kosov s kostmi in kožo, kamor sodijo najbolj priljubljeni kosi piščančjega mesa (peruti, krače in stegna), pa traja nekoliko dlje, od 20 do 40 minut. Začeti je najbolje počasi, na rahlem ognju, da se piščanec lepo prepeče, zadnjih nekaj minut pa lahko pečete na direktnem ognju, da dobite lepo hrustljavo zapečeno skorjico.
Vsebino omogoča Panvita, d. o. o.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se