
Medene perutničke in zeljna solata z gorgonzolo
Perutničke, ki se vam kar stopijo v ustih in zdrava slastna priloga.
Medene perutničke in zeljna solata z gorgonzolo
Perutničke, ki se vam kar stopijo v ustih in zdrava slastna priloga.

Sestavine
- 1 l sončničnega olja za cvrenje
- 1 kg piščančjih perutničk
- 100 g moke
- 1 žlička mlete paprike
- 2 žlički zelenine soli
- 50 g masla
- 4 žlice medu
- 2–4 žlice pekoče omake (odvisno od pekočine)
- 2 žlici belega vinskega kisa
zeljna solata
- poper
- 1 naribana manjša glava zelja
- 2 korenčka
- 3 stebla zelene
- 1 drobno narezana manjša rdeča čebula
- 1 žlica zeleninih semen
- 150 g gorgonzole
- 1 dl kisle smetane
- 100 g majoneze
- 3 žlice belega vinskega kisa
- sol
Preberite tudi

Kako prepoznati sveže šparglje?
Pri špargljih se močno pozna vsaka ura skladiščenja, zato je dobro vedeti, kako prepoznati njihovo svežino.

Kuhajte z jogurtom: slane jedi, sladice, napitki in več
Jogurt ni le za zajtrk – odkrijte recepte za slane jedi, juhe, sladice, marinade in napitke z jogurtom. Preverite, kaj vse lahko pripravite!

Picerija Etna v Podutiku: s svežimi močmi v nove zmage
Ustavili smo se v ljubljanski piceriji Etna, zmagovalki prve sezone akcije Naj picerija Slovenije, ki je v zadnjem letu doživela osvežilen preporod.
Sestavine
- 1 l sončničnega olja za cvrenje
- 1 kg piščančjih perutničk
- 100 g moke
- 1 žlička mlete paprike
- 2 žlički zelenine soli
- 50 g masla
- 4 žlice medu
- 2–4 žlice pekoče omake (odvisno od pekočine)
- 2 žlici belega vinskega kisa
zeljna solata
- poper
- 1 naribana manjša glava zelja
- 2 korenčka
- 3 stebla zelene
- 1 drobno narezana manjša rdeča čebula
- 1 žlica zeleninih semen
- 150 g gorgonzole
- 1 dl kisle smetane
- 100 g majoneze
- 3 žlice belega vinskega kisa
- sol
Postopek
Najprej pripravimo solato. Korenje operemo, ostrgamo in narežemo na palčke. Na palčke narežemo tudi zeleno in jo damo v skledo skupaj s korenjem, zeljem in čebulo. V posodo kuhinjskega sekljalnika damo semena zelene, sir, kislo smetano, majonezo, kis, malo soli in popra ter sesekljamo v gladek preliv. Prelijemo ga po zelenjavi in dobro premešamo. Do postrežbe jed shranimo v hladilniku.
V večji ponvi ali voku segrejemo olje, pečico pa segrejemo na 60 °C. Moko zmešamo z mleto papriko, jo solimo in popramo in v tej mešanici povaljamo perutničke. S koščkom kruha preverimo, ali je olje dovolj segreto. Olje je prave temperature, če kruh, ki ga vržemo vanj, v pol minute porjavi. Vanj položimo nekaj perutničk in jih pečemo približno 8 minut, da postanejo hrustljave in zlato rjave. Pečene odcedimo na kuhinjski brisački, nato pa jih prestavimo na pekač in shranimo na toplo v pečico. Ocvremo še preostale perutničke.
V manjši ponvi raztopimo maslo, pekočo omako, kis in med, da dobimo gosto in lepljivo omako. Ko spečemo vse perutničke, jih prelijemo z omako in premešamo. Takoj jih postrežemo z zeljno solato.