Različne vrste mete: kdaj uporabiti katero?
Z mesecem majem se je začela sezona obiranja mete, ki bo trajala vse do pozne jeseni. Toda, ali ste vedeli, da poznamo več vrst tega osvežilnega zelišča?

Meta je eno najbolj prepoznavnih in vsestranskih zelišč, znano po svojem svežem vonju, prijetnem okusu in številnih koristnih učinkih. Že tisočletja jo uporabljamo v zdravilstvu, kulinariki in kozmetiki. Priljubljena je po vsem svetu, a ima posebno mesto tudi v domačih vrtovih in kuhinjah.

Na žaru pečena paprika z metinim jogurtom
Klasične okuse pečene paprike bomo tokrat popestrili z osvežujočim jogurtom
Meta je enostavna za gojenje – uspeva na sončnih in polsenčnih mestih, hitro se razraste in bogato obrodi. Zaradi svoje odpornosti in vsestranskosti je nepogrešljiva rastlina na vsakem vrtu ali balkonu.

Poznamo več različnih vrst mete
Znanstveno ime za meto je Mentha, poznamo pa več različnih vrst tega zelišča, saj vključuje kar nekaj različnih vrst in hibridov. Med najbolj znanimi so:
- poprova meta je najbolj znana in pogosto uporabljena vrsta. Je hibrid med vodno in vrtno meto. Ima močan, hladen okus in visoko vsebnost mentola. Pogosto se uporablja za čaje, zdravila in kozmetiko.
- Vrtna meta ima blažji, bolj sladek okus kot poprova meta. Pogosta se uporablja v kulinariki (npr. za osvežilne pijače in jedi), pa tudi v žvečilnih gumijih.

- Jabolčna meta ima bolj mehak, saden vonj, ki spominja na jabolka. Pogosta je v zeliščnih vrtovih in je primerna tudi za čaje.
- Čokoladna meta je posebna sorta poprove mete z rahlim vonjem po čokoladi. Pogosto se uporablja v sladicah ali kot dekoracija.
- Ananasova meta je v bistvu okrasna meta z dvobarvnimi listi in nežnim sadnim vonjem, uporablja se lahko tudi za blažje čaje.
- Vodna meta raste ob vodnih površinah in ima močan vonj. Je ena od staršev poprove mete.
- Maroška meta ima manj sladkoben vonj kakor poprova meta, svetlo zelene liste in bele cvetove. Uporaba je ista kot pri vseh metah.
- Dlakava meta ima vijolične cvetove in okrogle liste, ki so dlakavi. Dodajamo jih k vsem jedem, kamor se prilega meta, pred uporabo pa jih je treba sesekljati.
- Divja meta raste na travnikih, na bolj vlažni zemlji in je manj aromatična kot gojena meta.
- Mačja meta ima pikanten okus, priokus pa je kiselkasto grenak. Pri kuhi jo je treba uporabljati zmerno, odlično pa se prilega bolj mastnemu mesu, kot sta raca in svinjina.

Zelena kremna juha z opečenimi kruhki s pršutom
Imenitna kombinacija špargljev, graha in vodne kreše v juhi, ki je odlična za predjed ali lahko kosilo.
Katero vrsto mete uporabljamo Slovenci?
V naših domovih se največ uporabljata vrtna meta in poprova meta. Vrtna meta ima blag, rahlo sladkast okus, medtem ko poprova meta vsebuje več mentola, zato ima močnejši, hladilni učinek.

Napitki, solate, mesne jedi – kdaj uporabiti meto?
V kulinariki se meta uporablja na številne načine. Sveži listi so odlični za osvežilne čaje, limonade, koktajle (kot je mojito) in sadne solate. Dodajajo jo tudi sladicam, jogurtovim omakam, mesnim jedem in celo testeninam, saj jedem doda svežino in nežno aromo. Sušena meta je odlična za zeliščne mešanice ali zimske čaje.

Poleg kulinarične uporabe je meta znana po svojih zdravilnih lastnostih – lajša prebavne težave, osvežuje zadah, deluje pomirjevalno in pomaga pri prehladih. Zaradi prijetnega vonja jo pogosto najdemo tudi v zobnih pastah, žvečilnih gumijih in naravni kozmetiki.


Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se