Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte


Sanja Lončar
22. 5. 2025, 08.59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.

Marmelada iz vrtnic
Profimedia
Marmelada iz vrtnic

Večina vrtnic, ki so jih danes »ustvarili« zato, da so videti čim lepše, da obilneje cvetijo in čim dlje, ima zelo malo skupnega z vrtnicami, ki so jih v srednjem veku poznali kot kraljice med rožami. V aromaterapiji (ki je v Franciji sestavni del uradne medicine) vrtnice uživajo ugled močnega zdravila. V srednjem veku so jih uporabljali za zdravljenje notranjih sluznic, čiščenje ran, urejanje hormonskih težav in uravnavanje krvnega sladkorja …

Kitajska medicina jih uvršča med t. i. kraljevska zdravila, s katerimi varno in učinkovito vplivamo na vse telo. Ajurveda vidi njihovo univerzalnost v vseh okusih, prisotnih v vrtnicah, ki zato hkrati delujejo na vse glavne organe.

Obožujejo pa jih tudi kuharji in slaščičarji, še posebej na Orientu. Že nekaj sto kilometrov južneje se vrtnična (rožna) voda in cvetovi redno uporabljajo pri izdelavi številnih sladic. Še niste poskusili ratluka z vrtnicami? Sladkega »iz ruže«? Vrtničnega sirupa? Sladoleda iz vrtnic?

Vrtnice so še posebno primerne za sladke jedi
Profimedia
Vrtnice so še posebno primerne za pripravo sladkih jedi

Vrtnice niso samo za okras

Preden svojo kuhinjo napolnimo s košarami vrtničnih cvetov, je dobro vedeti, katere vrtnice lahko uporabimo.

Ker je večina najdragocenejših snovi skritih v eteričnem olju vrtnic, se uporabljajo samo močno dišeče vrtnice. Pomembno je tudi, da niso škropljene z zaščitnimi sredstvi. Najvarneje je uporabljati stare sorte vrtnic, ki so se v nespremenjeni obliki ohranile v stoletjih. Uporabni so tudi vsi cvetovi šipkov.

Vrtnice v jedeh

V jedeh vrtnice odigrajo vlogo antioksidanta in zavirajo hiter dvig krvnega sladkorja, zato so še posebno primerne za sladke jedi. Najlaže jih uporabimo tako, da vrtnične cvetove stremo v možnarju skupaj s sladkorjem, da dobimo gost vrtnični sirup, ki ga potem uporabimo kot preliv na sladoledu, pudingu, mlečnem rižu … ali pa dodamo v napitke, smetano, sladoled, kreme, jogurt …

Vrtnice so tudi čudovit okras na krožniku ali dodatek solatam. Poskusimo tudi vrtnično maslo. Cvetne lističe sveže pobranih rdečih vrtnic drobno narežemo (kot peteršilj) in vmešamo v zmehčano maslo. Maslo ponovno oblikujemo – na primer v valj – in damo v hladilnik. Ko se strdi, je aromatizirano in prelepo hkrati.

vrtnice
Unsplash
Vrtnice so odlične za okraševanje tort

Kdaj nabiramo vrtnice

Pri vseh rastlinah, pri katerih želimo ohraniti čim več eteričnega olja, ključna pravilna izbira trenutka za nabiranje. Glede tega so vrtnice med najzahtevnejšimi rastlinami na planetu. Če redno vohamo svoj rožni grm, ugotovimo, da vonj ni vedno enako intenziven. Najmočnejši je takrat, ko je v zraku največ etra svetlobe, kar je v biodinamičnem setvenem koledarju označeno kot dan za cvet. Kakor koli, najbolje je, da izurimo svoj nos in se zanesemo nanj, saj včasih zaradi vremenskih front in drugih vplivov prihaja do odstopanja.

Pri vrtnicah velja upoštevati še pravilno izbiro ure nabiranja. Največ eteričnega olja »ujamemo«, če cvetne lističe vrtnic odtrgamo zgodaj zjutraj. Takrat ga je skoraj štirikrat več, kot če jih odtrgamo okrog poldneva.

Dejansko potrebujemo cvetne lističe. Najbolje je počakati, da cvetovi dozorijo. Če cvetne lističe primemo in jih poskusimo potegniti, bodo prvi dan ali dva potem, ko se cvetovi odprejo, močno pritrjeni, na koncu zrelosti pa bodo že sami odpadali. Pravi čas je nekje vmes, ko jih lahko odtrgamo le z nežnim potegom.

Manj ali bolj grenke

Cvetni lističi vsebujejo vse okuse, največ pa je grenčin in trpkih snovi, zbranih v spodnjem delu cveta, tam, kjer se cvetni listič dotika osnove. Če si torej želimo vrtničnega čaja brez grenkega priokusa, spodnjo tretjino cvetnih listkov odtrgamo, preden jih posušimo za čaj.

Grenčine lahko uravnavamo tudi s pripravo. Pri pripravi vrtničnega čaja ohranimo največ arome in hkrati osvobodimo najmanj grenčin, če lističe prelijemo z vodo, segreto na 70 °C (tako kot za pripravo zelenega čaja).

Vrtnice vsebujejo harmonično eterično olje

Vrtnica je zdravilo, ki zmore harmonizirati vse – toda samo, če je sama harmonična! Izmerjeno valovanje eteričnega olja damaščanskih vrtnic je najvišje med vsemi izmerjenimi esencami in je v popolni resonanci z idealnim valovanjem naših srčnih celic.

Kot je s svojimi meritvami ugotovil Bruce Tanino, eden izmed pionirjev v merjenju biofrekvenc, dosega eterično olje damaščanske vrtnice neverjetnih 320 MHz, kar je najvišje izmerjeno valovanje med vsemi testiranimi rastlinami. Normalno valovanje zdravih celic je približno tri- do štirikrat nižje, kar pomeni, da naše celice, ko se jih dotakne milina vrtnice, zatrepečejo in se nenadoma predramijo. Včasih tega niso znali znanstveno izmeriti, so pa to začutili. 

O harmonizirajočih lastnostih pa ve vsak, ki si je z vrtnicami pomagal odpraviti mozolje in mastno ali suho kožo! Prav ste prebrali – dejansko vrtnice najdemo v preparatih za suho, mastno in problematično kožo, v kozmetiki za dojenčke in tudi v tisti za glajenje gub.

Aromaterapevti jo svetujejo, kadar smo zelo živčni in v globoki depresiji. Preprosto – vrtnica naravna vse, kar pade iz ravnotežja. Zlasti harmonizirajoče vrtnice delujejo na kri, limfo, kostni mozeg, živčevje in reproduktivne organe.

jagodna cvetna torta

Jagodna cvetna torta

Okrašena z užitnimi cvetovi jegliča, vrtnic ali z listi begonije bo vsaj tako lepa kot bo okusna!

2 h 30 min
Srednje zahtevno

Katero obliko pripravkov iz vrtnic izbrati

Današnja znanost pritrjuje srednjeveškemu prepričanju, da lahko vrtnica pozdravi nešteto bolezni. Znanstveniki so potrdili, da je v treh oblikah (eterično olje, absolut in hidrolat) učinkovita pri številnih bakterijah, med katerimi so celo bakterije, odporne proti sinteznim antibiotikom (več o tem v knjigi Ščepec vedenja).

Alkoholni izvleček ima največ analgetičnih moči (uporabljajo ga protibolečinam) in po spoznanjih japonskih znanstvenikov celo obnavlja poškodovano živčevje in možgane ter blaži simptome demence.

Sveže liste vrtnic lahko maceriramo v medu in jih potem uživamo po žličkah za umirjanje vnetega grla in žrela. Tradicionalni uporabi pritrjujejo tudi sodobne raziskave, ki dokazujejo, da alkoholni in vodni izvleček (čaj ali tinktura) zmanjšata napetost gladkih mišic in s tem širita bronhije ter lajšata dihanje in izkašljevanje.

Pavlova s češnjami, vrtnicami in pistacijami
Dober Tek
Pavlova s češnjami, vrtnicami in pistacijami

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.