Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Velika noč
Čas branja 2 min.

S temi recepti bodo jajca navdušila na velikonočni mizi


T. L./Revija Liza Maja
19. 4. 2025, 12.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na kaj najprej pomislite, ko slišite velika noč? Na jajca, seveda! No, pirhe, ampak poglejmo, kaj odličnega še lahko naredimo iz jajc.

kumarice in jajca karpaco.jpg
arhiv revije Liza Maja
Carpaccio iz jajc in kumaric

Carpaccio iz jajc in kumaric

Sestavine za 2 porciji:

  • 4 jajca
  • 1 majhna solatna kumara
  • 1 spomladanska čebula
  • sol
  • mleti črni poper
  • 150 ml navadnega jogurta
  • 2 žlici polnomastne gorčice
  • 1 žlica olivnega olja
  • malo limonovega soka
  • zdrobljen poper za postrežbo

Priprava:

Jajca trdo skuhajte, jih ohladite in olupite. Kumare in čebulo operite, narežite na tanke rezine in kolobarje ter jih servirajte na krožnik. Jajca narežite na tanke rezine in jih razporedite po kumarah, posujte s čebulo. V skledi zmešajte jogurt, gorčico, olje in sok, začinite s soljo in poprom. Zelenjavo z jajci prelijte, začinite s poprom in postrezite. Trdo kuhana jajca in brokoli v smetanovi omaki

Jajca z brokolijem in krompirjem

Sestavine za 4 porcije:

  • 50 g masla
  • 75 g navadne moke,
  • 50 ml mleka
  • 50 ml smetane za kuhanj,
  • sol
  • mleti črni poper
  • 1 žlička sladkorja
  • kis
  • 4 jajca
  • 150 g brokolija
  • 4 rezine slanine
  • 600 g praženega krompirja za postrežbo
  • peteršilj
trdo kuhano jajce brokoli smetana .jpg
arhiv revije Liza Maja
Jajca z brokolijem in krompirjem

Priprava:

Raztopite maslo, dodajte moko, prepražite in nastalo juho prelijte z mlekom, temeljito premešajte. Na nizkem ognju kuhajte približno 20 minut, vmešajte smetano, solite, poprajte ter po okusu dodajte sladkor in kis.

Jajca trdo skuhajte in jih olupite. Brokoli očistite in ga na kratko skuhajte v vroči vodi, da postane polmehak, ohladite pod hladno vodo in odcedite.

Slanino narežite na kocke in jo v ponvi popecite do zlato rjave barve. Razpolovljena jajca in koščke brokolija položite na krožnik, jih prelijete z omako in potresite s slanino. Postrezite s krompirjem.

Polnjena kuhana jajca

Sestavine za 4 porcije:

  • 6 jajc
  • 100 g svežega kremnega sira
  • sol
  • mleti črni poper
  • 1 žlica gorčice
  • zelišča ali kalčki za okras
  • bageta za postrežbo
polnjena kuhana jajca.jpg
arhiv revije Liza Maja
Polnjena kuhana jajca

Priprava:

Jajca trdo skuhajte, ohladite s hladno vodo in olupite. Dve jajci dajte v mešalnik, dodajte sir, sol, poper in gorčico ter zmešajte do gladkega. Preostalim jajcem odrežite vrh in s pomočjo slaščičarske vrečke na jajca nabrizgajte namaz, okrasite z zelišči ali kalčki in postrezite s kruhom.

Jajca benedikt

Sestavine za 2 porciji:

  • 2 bombetki
  • 2 žlici kisa
  • 2 jajci
  • 4 rezine šunke
  • rezine solatne kumare
  • 100 g masla
  • 3 rumenjaki
  • ½ čajne žličke dijonske gorčice
  • limona
  • sol
  • poper
jajca benedikt.jpg
Profimedia
Jajca benedikt

Priprava:

Najprej pripravite omako. Maslo narežite na majhne koščke in ga pustite na toplem. Jajčne rumenjake, gorčico, ščepec soli in žlico vode dajte v skledo nad toplo vodno kopeljo in jih z metlico stepajte približno pet minut, dokler se rumenjaki ne začnejo gostiti. Nato po počasi vmešajte maslo. Začinite s soljo, poprom in limono ter hranite na toplem.

Bombetke prerežite na pol, dajte na suho ponev in popecite, dokler ne postanejo hrustljave. Za jajca zavrite vodo z žličko soli in kisom. Pustite, da začne nežno brbotati, nato vanjo drugo za drugim razbijte jajca in jih kuhajte približno štiri minute.

Na popečen kruh položite rezine šunke in tanke rezine kumar. Nanjo položite jajca, jih prelijte z omako ter okrasite z zdrobljenim poprom in zelišči.

Preberite tudi:

Marmornata trdo kuhana jajca

Sestavine za 12 porcij:

  • 6 jajc
  • 400 ml sojine omake
  • 200 ml sladkega belega vina
  • 2 vrečki črnega čaja
  • grahovi poganjki in vasabi za postrežbo
marornata kuhana jajca .jpg
Profimedia
Marmornata trdo kuhana jajca

Priprava:

Jajca pustite počivati na sobni temperaturi. Soljeno vodo zavrite. Vanjo dajte jajca in jih na zelo nizki temperaturi kuhajte osem minut. V ponev vlijte sojino omako in belo vino, dodajte vrečke črnega čaja, zavrite in odstavite z ognja.

Kuhana jajca ohladite v hladni vodi. Potrkajte po jajcih, da po vsej površini nežno počijo. Nato jajca položite v pripravljeno omako. Shranite v hladilniku do naslednjega dne. Olupljena jajca postrezite kot majhen prigrizek na grahovih poganjkih z malo vasabija. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.