Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kako dolgo so užitna trdo kuhana jajca?


Uredništvo
16. 4. 2025, 15.18
Posodobljeno
17:04
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čeprav ste ponosni na vaše lepo pobarvane pirhe, ki krasijo mizo, nikar ne tvegajte. Kako dolgo lahko pirhe hranite na mizi in kdaj jih je bolje ne pojesti?

pirhi
Dober tek
Pirhi so žal lahko okras le nekaj ur

Večer pred veliko nočjo je v večini družin namenjen barvanju pirhov. Nekateri jih na hitro obarvajo v barvah za pirhe in morda nanje prilepijo še kakšno nalepko z zajcem, drugi že tedne vnaprej hranijo čebulne olupke in strgane najlonke, raziskujejo najboljše načine za barvanje pirhov z naravnimi barvami in se na predvelikonočno ustvarjanje res intenzivno pripravljajo.

Oboji pa imajo nekaj skupnega: zanje pirhi niso le trdo kuhana jajca, ampak so glavni okras in ponos velikonočne mize. Kako dolgo so pirhi užitni in kdaj postanejo le še okras? 

naravno obarvani pirhi
Dober tek
Nekateri se na barvanje pirhov pripravljajo več dni

Trdo kuhana jajca – koliko časa zdržijo?

Ko skuhamo jajce, se zaščitna plast na njegovi lupini poruši, zato postane bolj dovzetno za okužbo z bakterijami, kot je salmonela. To pomeni, da je rok uporabe trdo kuhanih jajc precej krajši kot pri surovih.

V hladilniku

Če jajca po kuhanju hitro ohladimo in jih shranimo v hladilniku, jih lahko varno uživamo do enega tedna. Pomembno je, da so ves čas na hladnem in da niso olupljena. Če jih olupimo, jih je najbolje zaužiti v roku 1–2 dni.

Na sobni temperaturi

Stroka pravi, da jajc ni varno uživati, če ostanejo na sobni temperaturi več kot 2 uri. V tem času se namreč lahko razmnožijo škodljive bakterije. Če je v stanovanju nad 20 °C, je ta čas še krajši.

Tako je v teoriji, praksa pa pravi, da so pirhi povsem užitni tudi nekaj ur dlje. Dokler ne gre kaj narobe, seveda. Če imate med jedci občutljive skupine, kot so starostniki, otroci in bolniki, s pirhi vsekakor ne tvegajte in jih takoj po velikonočnem zajtrku popravite v hladilnik.

PREBERI ŠE:

Naravne tehnike barvanja pirhov, ki vas bodo navdušile

Pirhi kot okras

Čeprav pirhi čudovito popestrijo mizo, je pomembno vedeti, da jih ni priporočljivo pustiti na sobni temperaturi, če jih želimo tudi pojesti. Če so bili več ur na mizi, jih raje uporabimo izključno z dekoracijo in ne za uživanje. Za okras si lahko sicer omislimo tudi umetna jajca ali izpihnjene lupine, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje.

PREBERI ŠE:

Dilema: ali damo šunko kuhati v hladno ali vrelo vodo?

pirhi
Pexels
Pirhe do postrežbe shranimo v hladilniku.

Nasveti za varno praznovanje

  • Pirhe hranite v hladilniku, dokler jih ne postavite na mizo.

  • Ko okrasite mizo, jih postavite tik pred obrokom in po možnosti kmalu pospravite nazaj v hladilnik.

  • Če bodo pirhi dalj časa del okrasja, jih po praznikih zavrzite.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.