Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

10 napak pri peki potice, ki jih nočete ponoviti


Uredništvo
16. 4. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Potica je kraljica praznikov, a hitro gre kaj narobe. Preverite, katere napake se najpogosteje zgodijo in kako jih preprečiti.

neuspela orehova potica
Cveto Sonc / Dober tek
Malo manj uspela orehova potica, a vseeno božanska

Peka potice je čaroben obred, pravijo. Ampak mi vemo, da je peka potice lahko tudi velik stres in predvsem potrata časa in denarja, če nam gredo stvari res zelo narobe. Kadar se kakovostne sestavine po peki spremenijo v drobljiv suh šarkelj ali razmočeno napol pečeno testo, kaj hitro izgubimo voljo do učenja.

Med sodelavci in znanci uredništva Dober tek raziskali nekaj najpogostejših napak pri peki potice. Naj njihov neuspeh pomaga k vašemu uspehu.

1. Mrzle sestavine

Testo ne bo lepo vzhajalo, če so mleko, jajca ali kvas prehladni. Vse sestavine naj bodo sobne temperature, kakovostne in sveže (pozor: vedno vnaprej preverite, da oreščki niso žaltav

2. Predolg ali prekratek čas vzhajanja testa

Če testo premalo vzhaja, bo zbito; če preveč, se lahko sesede pri peki. Idealno vzhajanje traja 1–2 uri na toplem, da se prostornina testa podvoji. Testo vzhajajte pri sobni temperaturi, ne na radiatorjih in pečeh, saj bo vzhajalo prehitro. Izogibajte se prepihu. Ko potica vzhaja v modelu, naj ne vzhaja preveč - največ za polovico ji dovolimo narasti, sicer se lahko notranji del na vročini med peko sesede in skorja odstopi.

3. Preveč vlažen nadev

Nihče ne želi suhe potice, vendar če je nadev prevlažen, med peko odstopa od testa. Ko nadev namažemo na testo, ga potresemo z drobtinami ali suhimi mletimi orehi, da vpijejo odvečno vlago. Nadev naj bo enakomerno razporejen. Če je nadeva preveč, lahko potica poči. Če ga je premalo, bo suha. Prvič sledite receptu, nato pa poiščite svoje idealno razmerje.

4. Pretesno zvijanje

Če potico zvijete preveč na tesno, nima prostora za vzhajanje in rada poči. Vseeno jo morate zviti čvrsto, le čisto na koncu rahlo, saj zunanji del pri zadnjem vzhajanju najbolj naraste. Ne bo odveč nasvet, da potico prestavite v model previdno, da ne zmedete plasti, 

5. Premalo globoke luknje

Z dolgo iglo (ali paličico za ražnjiče) potico na gosto prebodemo, da bo med peko lahko uhajala para. Pomembno je, da jo prebodemo skoz in skoz.

6. Zaprte luknje

Ko potico pred peko pomažete z jajcem in s premazom zamašite luknje, onemogočite uhajanje pare. V tem primeru bo testo najverjetneje odstopilo od nadeva.

7. Slabo zatesnjeni robovi

Če robovi niso dobro zlepljeni, se med peko lahko odprejo in nadev steče ven.

8. Peka na previsoki temperaturi

Prehitra peka zapeče zunanjost, notranjost pa ostane surova. Potico pecite počasi (približno 160–180 °C) eno uro, odvisno od velikosti.

9. Premalo počivanja po peki

Potice se ne reže vroče. Pustite jo, da se popolnoma ohladi – tako bo lepo rezana in ne bo "pocasta". Med ohlajanjem je ne prestavljajte.

10. Hitenje

Potica zahteva čas, potrpežljivost in nežnost. Pogosto se zgodi, da želimo vse narediti prehitro – in prav hitenje je ena največjih napak.

PREBERITE ŠE: 

Pehtranova potica
Cveto Sonc / Dober tek
Pehtranova potica je tradicionalna velikonočna potica.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.