Pri peki potice se izognite tem napakam
Potica je kraljica praznikov, a pri pripravi lahko gre hitro kaj narobe. Preverite, katere napake so najbolj pogoste in kako se jim izogniti.
Peka potice je čaroben obred, pravijo. Včasih pa je lahko tudi izjemno stresna in predvsem potrata časa in denarja, če se priprava resnično ne posreči.
Če v obzir vzamemo še izjemna pričakovanja (svojih prednikov in lastna) ter družbeni in zgodovinski status potice, nam pa se poskus izjalovi v drobljiv suh šarkelj ali razmočeno žalost, lahko hitro izgubimo voljo do tega, da bi poskusili še enkrat.
Raziskali smo, kje najpogosteje delamo napake pri peki potice. Naj vam spodnji nasveti pomagajo zbrati pogum za pripravo tega kultnega posladka.
1. Mrzle sestavine
Testo ne bo lepo vzhajalo, če so mleko, jajca ali kvas prehladni. Vse sestavine naj bodo sobne temperature, kakovostne in sveže.
Vedno preverite, da oreščki niso žaltavi!
2. Predolg ali prekratek čas vzhajanja testa
Če testo premalo vzhaja, bo zbito; če preveč, se lahko pri peki sesede.
Idealno vzhajanje traja 1 do 2 uri na toplem oziroma toliko časa, da se prostornina testa podvoji. Testo naj vzhaja pri sobni temperaturi, ne na radiatorjih in pečeh.
Da, babice so imele prav – pri vzhajanju (in nasploh v življenju) se izogibajte prepihu.
Pri drugem vzhajanju v modelu, naj potica ne vzhaja preveč – narasti ji lahko pustimo največ za polovico, sicer se lahko med peko notranjost sesede in skorja odstopi.
Orehova potica
Za božične in velikonočne praznike orehova potica res ne sme manjkati!
3. Preveč vlažen nadev
Nihče si ne želi zagrizniti v suho potico, a če je nadev prevlažen, se bo med peko ločil od testa. Ko nadev namažemo na testo, ga potresemo z drobtinami ali suhimi mletimi orehi, da vpijejo odvečno vlago.
Če je nadeva preveč, lahko potica poči. Če ga je premalo, bo suha.
4. Pretesno zvijanje
Če potico zvijemo preveč na tesno, nima prostora za vzhajanje in hitro poči. Enakomerno namazano testo med zavijanjem zategujemo, zadnji obrat in pol pa zvijemo narahlo, saj bo ta del pri zadnjem vzhajanju najbolj narasel.
Potico previdno prestavimo v okrogel model, da plasti ne zmedemo in se nam spodnja stran ne spodvije.
5. Premalo globoke luknjice
Z dolgo iglo (ali paličico za ražnjiče) potico na gosto prebodemo, da bo med peko lahko uhajala para. Pomembno je, da jo prebodemo skoz in skoz.
Prebadanje lahko ponovimo tudi, ko potica že drugič vzhaja in je pripravljena za peko.
6. Zamašene luknjice
Ko potico pred peko premažemo z mlekom ter jajcem in zamašimo luknjice, onemogočimo uhajanje pare.
Zamašene luknjice lahko povzročijo, da testo odstopi.
7. Slabo zatesnjeni robovi
Če robovi niso dobro zlepljeni, se med peko lahko odprejo in nadev steče ven.
Orehova potica z drožmi
Recept za to slastno potico nam je zaupala mojstrica peke z drožmi Nataša Djuric
8. Peka na previsoki temperaturi
Če je temperatura previsoka, se prehitro zapeče zunanjost, notranjost pa ostane surova. Potico je treba peči počasi (približno 160–180 °C), približno eno uro, odvisno od velikosti.
Pomembno je, da poznamo svojo pečico in peko prilagajamo njeni muhavosti.
9. Premalo počivanja po peki
Potice se ne reže vroče. Pustite jo, da se popolnoma ohladi, saj se bo sicer med rezanjem packala. Med ohlajanjem je ne prestavljajte.
Če se le da, naj potica počiva cel dan.
10. Hitenje
Potica zahteva čas, potrpežljivost in nežnost. Pogosto se zgodi, da želimo vse narediti prehitro, kar se bo poznalo pri končnem rezultatu.
Potico pripravljajte s hvaležnostjo, to bo pomagalo.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se