Preizkušeni velikonočni recepti začinjeni s tradicijo
Andraške gospodinje na veliko noč prisegajo na klasiko – šunka v testu, pletenice, potica in vaje kot nekoč: generalko jedi opravijo vnaprej.

Ženske v kulinarični sekciji andraškega kulturnega društva ob velikonočnih praznikih prisegajo na tradicijo. »Pripravljamo klasiko, šunko v testu, pletenice in orehovo potico,« nam je zaupala njihova vodja Urška Brunšek. Tik pred prazniki so si pripravile prijetno druženje in imele nekakšno hitro generalko. Saj se še spomnite, kajne, da so nekoč gospodinje en teden pred velikim praznikom za vajo in test pripravile vse jedi, da so imele, ko je šlo zares, čas še kaj izboljšati, če je bilo treba.

To generalko so tokrat namesto nas pripravile odlične kuharice iz Andraža nad Polzelo, z nami pa delile svoje recepte, po katerih vse vedno odlično uspe. Prišepnile so nam, da jim med kuhanjem ni bilo prav nič hudega. Vse pripravljeno so fotografirale za našo revijo, nato pa sedle za mizo in ob prijetnem družabnem večeru tudi pojedle.
Šunka v testu
Sestavine
- pribl. 700 g kuhane šunke
- 500 g bele gladke moke
- 20 g svežega kvasa
- ½ žličke soli
- 1 žlica sladkorja
- 40 g margarine
- 300 ml mlačne vode
- jajce za premaz

Priprava
1. V moko vmešamo sol, nato pa dodamo vse preostale sestavine (kvas, sladkor, margarino, vodo) in gnetemo z mešalnikom (kuhinjskim robotom) tako dolgo, da se testo loči od posode.
2. Testo takoj razvaljamo v kvadrat in vanj zavijemo šunko. Pustimo, da na pekaču vzhaja krajši čas, pokrito s kuhinjsko krpo. Medtem segrejemo pečico na 180 °C.
3. Testo, zavito okoli šunke, premažemo s stepenim jajcem in napikamo z leseno palčko (s tem preprečimo zadrževanje zraka in njegovo poznejše odstopanje od šunke). Pečemo 60 minut, nato testo pokrijemo s folijo in pečemo še dodatnih 15 minut.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 15, 15. april 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se