Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Preizkušeni velikonočni recepti začinjeni s tradicijo


Lara Jelen
18. 4. 2025, 06.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Andraške gospodinje na veliko noč prisegajo na klasiko – šunka v testu, pletenice, potica in vaje kot nekoč: generalko jedi opravijo vnaprej.

dobrote, velika-noc
Osebni arhiv
Začinjeno s tradicijo

Ženske v kulinarični sekciji andraškega kulturnega društva ob velikonočnih praznikih prisegajo na tradicijo. »Pripravljamo klasiko, šunko v testu, pletenice in orehovo potico,« nam je zaupala njihova vodja Urška Brunšek. Tik pred prazniki so si pripravile prijetno druženje in imele nekakšno hitro generalko. Saj se še spomnite, kajne, da so nekoč gospodinje en teden pred velikim praznikom za vajo in test pripravile vse jedi, da so imele, ko je šlo zares, čas še kaj izboljšati, če je bilo treba.

dobrote, velika-noc
Osebni arhiv
Recepti, kot jih pečejo Andražanke

To generalko so tokrat namesto nas pripravile odlične kuharice iz Andraža nad Polzelo, z nami pa delile svoje recepte, po katerih vse vedno odlično uspe. Prišepnile so nam, da jim med kuhanjem ni bilo prav nič hudega. Vse pripravljeno so fotografirale za našo revijo, nato pa sedle za mizo in ob prijetnem družabnem večeru tudi pojedle.

 Šunka v testu

Sestavine

  • pribl. 700 g kuhane šunke
  • 500 g bele gladke moke
  • 20 g svežega kvasa
  • ½ žličke soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 40 g margarine
  • 300 ml mlačne vode
  • jajce za premaz
dobrote, velika-noc
Osebni arhiv
Preizkušeni velikonočni recepti Andražank

Priprava

1. V moko vmešamo sol, nato pa dodamo vse preostale sestavine (kvas, sladkor, margarino, vodo) in gnetemo z mešalnikom (kuhinjskim robotom) tako dolgo, da se testo loči od posode.
2. Testo takoj razvaljamo v kvadrat in vanj zavijemo šunko. Pustimo, da na pekaču vzhaja krajši čas, pokrito s kuhinjsko krpo. Medtem segrejemo pečico na 180 °C.
3. Testo, zavito okoli šunke, premažemo s stepenim jajcem in napikamo z leseno palčko (s tem preprečimo zadrževanje zraka in njegovo poznejše odstopanje od šunke). Pečemo 60 minut, nato testo pokrijemo s folijo in pečemo še dodatnih 15 minut.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 15, 15. april 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

nasl_Jana_15.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!
cloud-sun

Trenutno

14 °C

Delno oblačno

nedelja, 20. 4

Delno oblačno

8 / 20 °C cloud-sun

ponedeljek, 21. 4

Oblačno

9 / 22 °C cloud

torek, 22. 4

Deževno

10 / 21 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.