Tako juho, ki je kraljica vseh juh tudi na njihovi družinski božični in novoletni mizi, vedno kuha vso noč. Prikliče jim spomine na skupne praznike, budi pozitivna čustva, jih pomirja, daje jim občutek domačnosti, obenem pa z njo prebavila pripravijo na obilnejšo pojedino.
»Prava goveja juha je že po tradiciji del praznikov in simbol domačnosti. Po tradiciji je bila vedno na mizah ob nedeljah, pa tudi v prazničnih dneh. Z dobrimi vonjavami združuje ljudi, zato jo tudi sama vedno skuham za skupno družinsko kosilo, ki ga imamo na božični in tudi na novega leta dan,« pravi Marija Merljak.
Kuha jo vso noč!
»Pravo govejo juho kuham vso noč, in to tako, da le zelo rahlo vre. Toliko ur jo kuham zato, da se čim bolj izlužijo vse koristne sestavine. Zaradi počasnega vrenja se tudi razvijejo najboljše vonjave. Vanjo poleg govejega mesa dam goveje kosti, ki imajo veliko vezivnih tkiv in kostni mozeg. Meso in kosti skrbno izberem, morajo biti iz pašne reje, torej od živali, ki so se pasle in pozimi jedo seno. Po okusu, vsebnosti hranil in vonju je takšna juha povsem drugačna kot tista, ki je skuhana iz mesa in kosti živali iz hlevske reje. Če mi je kaj ostane, jo precejeno za nekaj dni shranim v hladilniku. Juha, skuhana iz mesa iz intenzivne hlevske reje, pa se v hladilniku hitro pokvari.«
Blagodejna za prebavila
»V pravo govejo juho dam gomolj in zelenje zelene, korenino peteršilja in na koncu še sesekljano zelenje peteršilja. Dodam še zelenje luštreka, rumeno in oranžno korenje, čebulo, ki je ne pražim, por in kolerabo. Med večurnim kuhanjem juhe se razgradijo vse snovi v kosteh in mesu, da so nato primeren gradbeni material za obnovo črevesne stene. Nasploh so blagodejne za črevesje in omogočajo dobro prebavo. Takšna kostna juha vsebujejo veliko mineralov v taki obliki, da jih naše telo lahko izkoristi, in snovi, ki preprečujejo težave v sklepih. Okrepi nas in oskrbi s snovmi, ki telesu manjkajo, obenem pa pripravi naša prebavila na obilnejšo praznično pojedino.«
Sestavine:
- 1 kg govejega mesa, skupaj z mozgovimi kostmi z veliko vezivnega tkiva (dodamo lahko goveji rep)
- 3 oranžno in rumeni koreni
- 1 peteršiljeva korenina
- pol gomolja zelene
- 2 manjša pora
- 1 čebula
- 1 koleraba ali pastinak
- ščepec soli in popra
- nekaj vejic luštreka
Izpostavljeno
Podarite vsakdanje razkošje
Priprava:
1. Večje kose mesa naj vam že mesar nareže na manjše kose, enako mozgove kosti.
2. Zelenjavo operemo, čebulo olupimo in razrežemo na polovico ali na četrtine, če je velika. Na manjše kose razrežemo tudi por, gomolj zelene in druge sestavine. Kdor dodaja zelišča, jih po navadi poveže v zeliščni šopek. Vendar sogovornica zelišč v to juho ne dodaja, ker prevzamejo okus. Juho kuha v velikem loncu.
3. Vse sestavine damo v mrzlo vodo, solimo in zavremo. Pazimo, da takoj zmanjšamo ogenj na minimum. Juho nato kuhamo vso noč v napol pokritem loncu.
4. Pred uporabo jo precedimo in vanjo zakuhamo rezance, žličnike ali drobne testenine. Na koncu jo potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.