Kaj boste skuhali danes?
Solata s čilijevo koruzo
V najbolj vročih mesecih leta solate postanejo glavna jed. Tale je še posebno okusna in osvežilna.
Solata s čilijevo koruzo
V najbolj vročih mesecih leta solate postanejo glavna jed. Tale je še posebno okusna in osvežilna.
Sestavine
- 1 manjša rdeča čebula
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- ščep sladkorja
- 4 koruzni storži
- 30 g masla
- 1 zvrhana žlica paste iz čilijev chipotle
- 300 g češnjevega paradižnika
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- naribana lupinica in sok 1 bio limete
- majhen šopek koriandra
- 2 mali glavici hrustljave solate
- 50 g oreškov makadamije
- 1 avokado
- sol in poper
Najboljši recepti za praznično večerjo brez mesa
Pri načrtovanju prazničnega menija se tu in tam srečamo s kakšnim izzivom, a z malo ustvarjalnosti in dobre volje, bomo tega hitro rešili z naborom pestrih jedi, ki bodo
Meni za božično večerjo: klasika malo drugače
Praznični obed naj bo bolj poseben, slavnosten, a ni prav nič narobe, če se bomo pri tem oprli na preizkušene kombinacije okusov in preverjene tehnike.
Prekinite s tradicijo: novi naj božični piškoti
Prazniki so čas, ko se poklanjamo tradicija, pa tudi priložnost, da na pladnje postavimo kaj novega, drznejšega in igrivega.
Sestavine
- 1 manjša rdeča čebula
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- ščep sladkorja
- 4 koruzni storži
- 30 g masla
- 1 zvrhana žlica paste iz čilijev chipotle
- 300 g češnjevega paradižnika
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- naribana lupinica in sok 1 bio limete
- majhen šopek koriandra
- 2 mali glavici hrustljave solate
- 50 g oreškov makadamije
- 1 avokado
- sol in poper
Postopek
Čebulo narežemo na lističe, jo pomešamo s kisom, ščepom soli in sladkorjem ter postavimo na stran.
Zavremo velik lonec osoljene vode, vanjo položimo koruzne storže in jih kuhamo 4 minute, da se zrna delno zmehčajo, nato storže odcedimo in oplaknemo pod mrzlo vodo, da se ohladijo. Osušimo jih s krpo, nato pa vsakega postavimo pokonci na desko in obrežemo zrna. Stržen zavržemo.
V veliki ponvi segrejemo maslo, da se speni, nato dodamo koruzo, pasto iz čilijev chipotle in dober ščep soli. Pražimo 6 do 8 minut in ne mešamo prepogosto, da zrna tu in tam počrnijo. Odstavimo z ognja in primešamo razpolovljene paradižničke. Postavimo na stran.
Čebuli primešamo olje, limetino lupinico in sok ter večino grobo nasekljanega koriandra, da dobimo preliv. Solimo in popramo po okusu, nato pomešamo s solatnimi listi in vse razporedimo na servirni krožnik. Avokado olupimo, narežemo na rezine in jih položimo na solato. Na vrh naložimo koruzno mešanico. Solato posujemo s popraženimi in grobo nasekljanimi oreški in preostalim koriandrom.
Priljubljeni recepti
Pasta miso
Plesen koji, vzgojena na žitaricah in (tradicionalno) združena s sojo, postane pasta miso. To dobroto za potrpežljive si lahko zdaj naredite tudi sami.
Čokoladna salama
Čokoladna salama je odlična zamisel za sladka darila v prazničnem času.