© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Torta Sacher

Slavna torta sacher naj odslej kraljuje tudi pri vas doma

Torta Sacher

Slavna torta sacher naj odslej kraljuje tudi pri vas doma

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 8–10 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

testo

  • 130 g masla
  • 110 g sladkorja v prahu
  • 6 jajc
  • 130 g jedilne čokolade
  • 130 g bele moke
  • 110 g kristalnega sladkorja
  • 250 g marelične marmelade za premaz

originalna glazura

  • 300 g sladkorja v prahu
  • 1,2 dl vode
  • 250 g jedilne čokolade

za napis

  • 100 g jedilne čokolade
  • nekaj kapljic vode
  • stepena sladka smetana, ko postrežemo

Sestavine

testo

  • 130 g masla
  • 110 g sladkorja v prahu
  • 6 jajc
  • 130 g jedilne čokolade
  • 130 g bele moke
  • 110 g kristalnega sladkorja
  • 250 g marelične marmelade za premaz

originalna glazura

  • 300 g sladkorja v prahu
  • 1,2 dl vode
  • 250 g jedilne čokolade

za napis

  • 100 g jedilne čokolade
  • nekaj kapljic vode
  • stepena sladka smetana, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Model za torte premera 20 cm namastimo in posujemo z moko ali obložimo s papirjem za peko. Beljake ločimo od rumenjakov, čokolado stopimo. Maslo in sladkor v prahu penasto stepemo, počasi dodajamo rumenjake in stopljeno čokolado. Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v čvrst sneg in ga počasi ter previdno umešamo v masleno zmes. Nežno primešamo še moko. Zmes damo v model in biskvit pečemo približno 1 uro. Pustimo ga, da se ohladi v modelu.

2

Morebiten izbočen del biskvita obrežemo, nato biskvit dvakrat prerežemo. Dve tortni plošči izdatno premažemo z dobro zmešano marmelado, ju sestavimo in pokrijemo s tretjo ploščo. Tudi površino torte in obod premažemo z marmelado.

3

Za glazuro nasekljamo čokolado. Sladkor in vodo skupaj zavremo in kuhamo do 104 °C oziroma do 'nitke' (glej nasvet). Nato vmešamo čokolado in mešamo toliko časa, da se glazura nekoliko ohladi. Ko je že malo hladnejša, a še lepo tekoča, z njo oblijemo torto.

4

Za napis nasekljamo in stopimo čokolado ter ji primešamo nekaj kapljic vode. Čokolado odstavimo in mešamo toliko časa, da se nekoliko ohladi, nato jo prelijemo v prozorno gospodinjsko vrečico, ki ji odrežemo vogalček. Z nožem zarežemo v glazuro na mestih, kjer bomo torto razrezali na kose, nato pa vsak kos okrasimo z napisom Sacher.

Sladkorna nitka

Kuhanje sladkorja do nitke pomeni, da sladkor z malo vode in nekaj kapljic limonovega soka (na 250 g sladkorja običajno vzamemo 1,5 dl vode) kuhamo do 105 °C. Če nimamo kuhinjskega termometra, preizkusimo tako, da palec in kazalec potopimo v ledeno mrzlo vodo, nato ju hitro namočimo v sirup, prste stisnemo in razširimo. Med prstoma se potegne tanka sladkorna nit.



Zgodba torte Sacher

Torta Sacher je najbolj znana torta naših severnih sosedov. Nastala je leta 1832 na Dunaju, in sicer po spletu nekaj (ne)srečnih naključij, ki bi se lahko zlila v polomijo, a so se izkazala za svetovni uspeh. Avstrijski politik in državnik Metternich je nekega večera pričakoval pomembne goste. Kuharju je naročil, naj pripravi res izjemno sladico, a usoda je hotela, da je kuhar zbolel. Nalogo je prevzel 16-letni vajenec Franz Sacher, ki je iz čokoladnega biskvita, marelične marmelade in čokoladne glazure ustvaril slavno mojstrovino. Tako torta Sacher še danes osvaja brbončice sladokuscev po vsem svetu. Ena od značilnosti originalne torte Sacher je tudi bleščeča glazura, ki zahteva več spretnosti in izkušenj. Nihče nam ne bo zameril, če bomo torto oblili z drugo glazuro, pripravljeno po preprostejšem receptu.

Priljubljeni recepti

Kanapeji s kumaro in modrim sirom

Svež in okusen prigrizek s kumaro in modrim sirom bo pripravljen, kot bi mignil

Enostavno

Nadevane paprike

Poletje brez »filanih« paprik ni poletje ...

1 h 50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.