Kaj boste skuhali danes?
Špageti alla carbonara
Italijanska klasika iz Rima
Špageti alla carbonara
Italijanska klasika iz Rima
Sestavine
- 600 g špagetov
- 2 žlici oljčnega olja
- 300 g slanine guanciale (ali prekajene slanine)
- 2 jajci
- 100 g sira pecorino romano (ali parmezana)
- sol
- sveže mleti črni poper
- parmezan za posip
- peteršilj za posip (po želji)
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 600 g špagetov
- 2 žlici oljčnega olja
- 300 g slanine guanciale (ali prekajene slanine)
- 2 jajci
- 100 g sira pecorino romano (ali parmezana)
- sol
- sveže mleti črni poper
- parmezan za posip
- peteršilj za posip (po želji)
Postopek
Večjo ponev močno segrejemo, nato temperaturo znižamo. Slanino narežemo na trakove in jih na nizki temperaturi počasi pražimo 5 do 7 minut. Vsako minuto ponev malo potresemo, da se slanina ne zalepi na dno. Ko je slanina po robovih zapečena, jo odstavimo in preložimo na krožnik, maščobo v ponvi pa prihranimo.
Medtem jajci ubijemo v posodico, z vilicami razlijemo rumenjaka, a jajc ne razžvrkljamo v celoti. Naribamo sir in ga primešamo jajcem. V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in v njej skuhamo špagete na zob.
Špagete odcedimo in nekaj tekočine prihranimo, da z njo po želji prilagodimo gostoto omake. V še toplo ponev z maščobo dodamo testenine, nato pa dodamo mešanico jajc in sira, začinimo s poprom ter dobro premešamo. Po vrhu razporedimo prihranjeno slanino, posujemo s še malo sira pekorino in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Juha iz kreše s cmočki
Njoki s kremno paradižnikovo omako in špinačo
Kremna paradižnikova omaka z njoki nikoli ne razočara.