© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Špageti alla carbonara

Italijanska klasika iz Rima

Špageti alla carbonara

Italijanska klasika iz Rima

Čas priprave 25 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
spageti-carbonara-1_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 600 g špagetov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 300 g slanine guanciale (ali prekajene slanine)
  • 2 jajci
  • 100 g sira pecorino romano (ali parmezana)
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • parmezan za posip
  • peteršilj za posip (po želji)
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 600 g špagetov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 300 g slanine guanciale (ali prekajene slanine)
  • 2 jajci
  • 100 g sira pecorino romano (ali parmezana)
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • parmezan za posip
  • peteršilj za posip (po želji)

Postopek

1

Večjo ponev močno segrejemo, nato temperaturo znižamo. Slanino narežemo na trakove in jih na nizki temperaturi počasi pražimo 5 do 7 minut. Vsako minuto ponev malo potresemo, da se slanina ne zalepi na dno. Ko je slanina po robovih zapečena, jo odstavimo in preložimo na krožnik, maščobo v ponvi pa prihranimo.

2

Medtem jajci ubijemo v posodico, z vilicami razlijemo rumenjaka, a jajc ne razžvrkljamo v celoti.  Naribamo sir in ga primešamo jajcem. V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in v njej skuhamo špagete na zob.

3

Špagete odcedimo in nekaj tekočine prihranimo, da z njo po želji prilagodimo gostoto omake. V še toplo ponev z maščobo dodamo testenine, nato pa dodamo mešanico jajc in sira, začinimo s poprom ter dobro premešamo. Po vrhu razporedimo prihranjeno slanino, posujemo s še malo sira pekorino in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.