Zdravje / stran 27
Dva pomembna vitamina, ki najpogosteje primanjkujeta starejšim od 50 let
Po 50. letu telo težje absorbira hranila. Pomanjkanje vitaminov D in B12 lahko povzroči utrujenost, težave s kostmi in spominom. Kako zagotoviti zadostno količino?
Anevrizma trebušne aorte: stanje, ki zahteva takojšnjo pomoč
Anevrizma trebušne aorte je nevarna razširitev žile, ki pogosto poteka tiho. Ob rupturi pa lahko v minutah povzroči življenjsko ogrožajočo krvavitev.
Skrite pasti prehranskih dopolnil in izdelkov iz zdravilnih rastlin
Jesen je tisti čas, ko si za tegobe mrzlih dni pripravimo različne tinkture, mazila in druge »žavbe«. A pri uporabi previdno! Sploh če uživate še druga zdravila.
Kako se čez noč znebite prehlada?
Čas prehladov je tu. Vlaga v čevljih, prepih, spremenljivo vreme – jesen postreže z okoliščinami, ki nas rade pripravijo do smrkanja.
To je 9 vrst hrane, ki najbolj škoduje prebavi
Prebava je eden ključnih procesov v telesu, saj omogoča vsrkavanje hranil in odstranjevanje škodljivih snovi.
Naberite šipek, da okrepite odpornost in preženete prehlad
Vse bolj hladni dnevi so listje že pisano obarvali, a prav tako postregli z divjimi plodovi, ki še kako koristijo našemu zdravju. Med njimi je tudi šipek.
Joga ali pilates: kakšne so razlike in kaj jima je skupno?
Joga in pilates – dve poti do močnega telesa, mirnejšega duha in boljše gibljivosti. Katera je prava za vas?
Plodovi jerebike so zreli – ste jih že nabrali?
Jerebike so v teh dneh polne rdečih plodov, ki so bogati z vitaminom C in antioksidanti. Preverite, kako jih uporabiti - to je ključno za pozitivno izkušnjo ...
Listerioza – tiha nevarnost v hrani, ki je ne smemo spregledati
Listerioza (okužba z bakterijo Listeria monocytogenes) predstavlja resno tveganje, še posebej za nosečnice, starejše in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.
Živilo, ki krepi koncentracijo in zmanjšuje stres
Mehko do srednje trdo oranžno meso buč se običajno uporablja za pripravo okusnih jedi, medtem ko so semena, olje in lupina nepogrešljivi tudi pri pripravi zdravil.
Kako lahko telovadba omili simptome bolezni pljuč?
Ste ob naporu zadihani, vas sili h kašlju ali ste brez sape že po nekaj korakih?
Zakaj je treba po 40. letu paziti ob uživanju banan?
Sadje pogosto povezujemo z zdravjem, a pri uživanju ne smemo biti pozorni le na pozitivne učinke tega, temveč tudi na to, kako si lahko škodimo.
Ana Rogel: Moja bolezen je samo en odstotek mene
Čeprav mlada umetnica Ana Rogel iz Šmartnega ob Paki živi s težko boleznijo, je vesela, da jo širša javnost pozna predvsem po njenih risbah in slikah.
Paraziti v telesu: kako jih prepoznamo in se pred njimi zaščitimo
Okužbe s paraziti niso zgolj stvar držav z nižjo stopnjo higiene, temveč so precej pogoste tudi v razvitem svetu.
Bronhiolitis najbolj ogroža otroke do drugega leta starosti
Bronhiolitis je najpogostejša okužba spodnjih dihal pri dojenčkih in malčkih. Povzročajo ga virusi, najpogosteje respiratorni sincicijski virus (RSV).
Kaj se zgodi, če pred obrokom pojeste jabolko?
V svetu diet, kjer se pogosto srečujemo z zapletenimi pravili in dragimi »superživili«, prevečkrat pozabimo na staro, dobro jabolko.
Anonimni alkoholiki: Moral bi crknit', a se mi je zgodil čudež
"Dali ste mi drugo življenje!" Bili smo na odprti skupini Anonimnih alkoholikov v Ljubljani in prisluhnili zgodbam. AA so pot k svetlobi.
Ljubitelji narave boste navdušeni
V hitrem tempu sodobnega življenja pogosto nimamo toliko časa za najbližje, kot bi si želeli. Zato je pomembno, da znamo dobro izkoristiti skupne trenutke.
Zaskrbljujoče številke: 65 odstotkov Slovencev ima povišan holesterol
Povišan holesterol ne boli, a tiho škoduje. Kaj lahko storite, da ga boste imeli spet pod kontrolo?
Vaje, ki so po 40. letu najboljše za zdravje in počutje
Ko prestopimo mejo 40., se pogosto vprašamo, katera vadba je za nas najbolj primerna. Telo se spreminja, a prav s pravimi vajami lahko ohranimo mladostno energijo.