Prehrana / stran 25
Njihovo uživanje pomaga zmanjšati tveganje za kronične bolezni
Jejte jih pogosteje - zmanjšali boste tveganje za zamaščenost jeter, srčni infarkt, sladkorno bolezen in raka.
Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste avokado
Poleg edinstvenega okusa je avokado neverjetno zdrav sadež, bogat vir številnih vitaminov, mineralov in hranil.
Kako prepoznati kakovostno olivno olje?
Povprečen Slovenec ga na leto porabi okrog 1,3 litra, od tega ga 10 do 20 odstotkov pridelamo v Sloveniji, preostanek pa uvozimo.
5 najboljših zeliščnih čajev za zamaščena in poškodovana jetra
Čeprav so bolezni jeter v resnici v porastu, je dobra novica, da jih je 90 odstotkov mogoče preprečiti.
Ideje za zdrave prigrizke
Ne veste, kaj bi jedli med službo, da bi bilo zdravo, a vseeno okusno? Za vse vas smo pripravili nekaj okusnih, predvsem pa zdravih malic!
Ključne napake, ki jih delate pri uživanju testenin
Ne, ni se vam treba odpovedati testeninam, če je vaš cilj izgubiti kakšen kilogram ali dva. Namesto tega preberite nasvete, kako shujšati s testeninami.
Dan brez soli: zniža krvni tlak in otekanje nog
Sol nase veže tekočino in vsak gram soli oziroma natrija zadrži 70 mililitrov vode.
Naravni antibiotik, ki nima stranskih učinkov
Hren preprečuje, da bi se viroze ponavljale druga za drugo, kot se to dogaja pozimi in zgodaj spomladi.
6 živil za boljši spanec
Se tudi vi zvečer v postelji večkrat premetavate in vam tudi štetje ovčk ne pomaga do želenega spanca?
Za bolj vitek obraz in trebuh iz prehrane odstranite ta živila
Maščobne obloge na obrazu in trebuhu, ki motijo marsikoga, so lahko posledica različnih dejavnikov, tudi prehrane.
Zakaj bi morali uživati ajdo?
Zadnja leta je proti žitom, predvsem tistim, ki vsebujejo gluten, prava gonja, češ da povzročajo intoleranco in škodijo diabetikom, kar je neumnost.
Zmanjšujejo lakoto in pomagajo zniževati krvni sladkor
Koprive imajo majhno energijsko vrednost, a ko jih pojemo, zavzamejo večji del želodca in tako preprečijo lakoto. Zato so idealne za spomladansko dieto.
Zelenjava, ki ima največ beljakovin
Zelenjava ne slovi ravno kot hrana, ki bi bila posebej bogata z beljakovinami, a obstajajo tudi izjeme.
Triki, kako se v trgovini upreti nakupu nezdrave hrane
Smo to, kar jemo. Zato je smiselno, da vnaprej premislimo, kaj bomo zaužili – zdravo prehranjevanje se namreč začne pri načrtovanju nakupov.
Žita v prehrani nam dajejo energijo in varujejo srce
Žita so del naše vsakdanje prehrane – okusen in hranilen vir beljakovin, vitaminov, mineralov, vlaknin, energije – in odlični varuhi zdravja.
Kombinacija jedi, ki predstavlja popolno dieto
Dejstvo je, da je uživanje morske hrane dobro za naše zdravje. Če zraven jeste še zelenjavo, ste odkrili pravi recept.
Poznate prehranski semafor?
Kako nam etikete na izdelkih na enostaven način pomagajo pri izbiri zdravih in hranljivih živil?
Strupi v okolju, stres in nezdrave navade povečajo potrebe po hranilih
Hranila, ki jih potrebujemo za uspešno delovanje, bi morali priti iz živil, ki jih jemo – vendar predelana hrana v postopkih predelave izgubi velik del hranil.
To sezonsko živilo preprečuje holesterol in pomaga pri prebavi
Čemaž so uporabljali že stari Rimljani in ga cenili celo bolj kot česen. Oba so uporabljali za razstrupljevalno spomladansko kuro, saj vračata energijo.
Zakaj je čemaž tako priljubljen in kako ga izkoristit?
Čemaž se poda k ribam in mesu, v solatah, pestu, omakah, juhah in jajčnih jedeh pa poskrbi za močno aromo.