Kulinarika / stran 55
Med najboljšimi mojstri pice v Poreču šest Slovencev
V Poreču je v hudi mednarodni konkurenci nastopilo šest Slovencev, najboljši je bil peti.
Recept: Musaka s skuto in špinačo
Ponujamo vam predlog, kaj lahko v prihodnjih dneh skuhate.
Preproste ideje za božanske jedi s kozicami
Okus kozic je tako popoln, da jih lahko jemo s testeninami, zelenjavo rižem, ajdovo kašo ali pa kar same. Za vas smo pripravili nekaj preprostih receptov.
V Franciji navdušili z metodo dostave svežih rib
Mali ribiči v francoski Bretanji, ki še lovijo po tradicionalnih metodah, so se odločili, da bodo na inovativen način ponudili svoje sveže ulovljene ribe kupcem.
Kumovo pustno rajanje
Tudi letos vas bodo Gostinsko podjetje Trojane, Pekarna Rž Dol pri Ljubljani in Mesarija Kramžar razvajali s slastnimi pustnimi dobrotami. Pustne krofe in krače delimo v soboto, nedeljo in na pustni torek!
S čim nad neprijeten vonj cvrtja po peki krofov?
Zaradi pustnih dobrot lahko naš dom po cvrtju zaudarja še nekaj dni. Kako preprečiti, da bi se vonj zadrževal v prostorih?
Krofi: Najbolj iskan recept v Sloveniji
Rosana Jug Povhe je tista Dolenjka, ki je pred šestimi leti Slovenijo osvojila s sovjim receptom za krofe. Kakšna je njena skrivnost?
Recept za okusno solato, ki vas bo nasitila
Por je izvrstna in zelo zdrava zimska zelenjava. Na vrtu odlično prezimi in ga lahko pobiramo (če ni ravno pod snegom) vso zimo. Obožujem ga v solati.
Na pici pri gorenjskih Orlih, ki letijo visoko
Obiskali smo picerijo Orli v Tenetišah na Gorenjskem, ki se je že lani uvrstila v klub najboljših na naših tleh.
Marca bo ponovno potekal najokusnejši teden pomladi
Rezervacije se začnejo v ponedeljek, 10. marca.
S tem dodatkom bo priljubljena sladica navdušila
Buhtlje imamo tako radi, da smo jih vzeli kar za svoje, čeprav v resnici izvirajo iz Češke. Če jim dodamo čokolado, pa ljubitelje sladkega še bolj navdušijo.
Preprosti recepti za hitro kosilo s testeninami
S testeninami lahko naredimo res okusne jedi, ki se jim je težko upreti.
Dubajski čokoladni flancati kuharice Ane
Ana Žontar Kristanc, ki jo bralci poznate tudi pod njeno kulinarično znamko Anina kuhinja, pri snovanju pustnih receptov misli na vse.
Po čričkih in kobilicah so zdaj v naši hrani dovoljeni še mokarji
Najpomembnejše vprašanje tistih, ki žuželk ne želijo v svoji prehrani, je, kako bomo sploh vedeli, v katerih izdelkih so.
Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba
Poleg navadnih zvončkov in kronic na sprehodu vidimo tudi žafrane. Mnogi jih poznajo pod imenom krokusi, ki je njihovo latinsko ime.
Kaj podariti za materinski dan?
Materinski dan je priložnost, da svojim mamam izkažemo hvaležnost in ljubezen. Ne glede na to, ali prisegate na klasična darila ali želite presenetiti z nečim unikatnim, je najpomembneje, da darilo prihaja iz srca.
Naš zimski hit: solata s hruško
Sveže zelenjave nikoli ne pojemo preveč, še posebej ne pozimi. Pripravimo jo na različne načine, da bo vsem všeč in bo šla v slast tudi izbirčnežem. Tokratna preprosta solata je pri nas pravi hit vso zimo.
Hitro pripravljeno: sočna čokoladno-pomarančna torta
Skrivnost sočnosti te torte je, da v testo dodamo skuto. Ne ustrašite se, ni je niti čutiti, ko je torta pečena.
Zlati recepti grškega chefa Steliosa
Naj v vaši kuhinji zadiši po Grčiji!
Kuhanje iz ljubezni je bilo prava uspešnica
Danes so številni kuharski recepti le klik od nas. V obdobju, ko množice receptov še ni bilo mogoče najti na svetovnem spletu, smo se v medijski hiši Novi tednik in Radio Celje lotili založniškega podviga, ki je doživel neverjeten uspeh. Na podlagi priljubljene radijske oddaje Kuhajmo skupaj, ki jo je pripravljala in vodila Ivica Burnik, smo leta 1999 izdali Kuharske bukve Radia Celje, v naslednjih letih so izšla še nadaljevanja. Kot je v uvodniku prve knjige zapisala Burnikova, je bila posebnost, da te kuharice niso napisali poklicni kuharji ali ugledni kulinarični strokovnjaki: »V njej so zbrani recepti, ki so si jih v oddajah izmenjali poslušalke in poslušalci Radia Celje, ki jim je bilo skupno to, da kuhajo iz ljubezni.«