Jajčevci malo drugače: recepti za omako, namaz in žar
Zakaj bi jih zgolj ocvrli, ko pa lahko z jajčevci napravimo še toliko drugih slastnih jedi!

Omaka z jajčevci in paradižnikom
Sestavine
- 500 g jajčevcev
- sol
- 4 stroki česna
- 2 šalotki
- 50 g svežega ingverja
- 6 žlic olivnega olja
- 400 g pelatov
- 1 žlička kurkume
- mleti črni poper
- svež koriander

Priprava
1. Jajčevce narežite na kolobarje, solite in jih pustite na krožniku približno 30 minut. Nato jih osušite na papirnati brisači. Česen, šalotko in ingver olupite ter na drobno sesekljajte.
2. V ponvi na 2 žlicah olivnega olja na obeh straneh popecite rezine jajčevca (približno 3 minute na vsaki strani), zatem jih odstranite iz posode in postavite na stran. V ponev zlijte še 4 žlice olivnega olja, nanj stresite šalotko in jo pražite približno 5 minut. Dodajte česen in ingver ter ju skupaj dušite še 3 minute.
3. Na koncu dodajte sesekljan paradižnik, začinite s soljo, poprom in kurkumo, dodajte jajčevce in dušite 20 minut. Potresite z nasekljanim koriandrom, dodajte riž in postrezite.
Jajčevec na žaru z bulgurjem in feto
Sestavine
- 2 velika jajčevca
- sol
- 1 strok česna
- ščepec čilijevih kosmičev (po želji)
- sveže mlet črni poper
- 6 žlic olivnega olja
- 4 žlice rdečega vinskega kisa
- ½ šopka citronastega timijana (ali običajnega)
- 100 g bulgurja
- 1 limona
- velika pest peteršilja
- nekaj listov mete
- 100 g sira feta

Priprava
1. Jajčevce po dolžini narežite na rezine. Rahlo jih potresite s soljo in pustite, da se nekaj časa potijo, nato jih obrišite. Olupljen in sesekljan česnov strok zmešajte s čilijevimi kosmiči, poprom ter štirimi žlicami oljčnega olja in vinskega kisa.
2. Jajčevce namočite v marinado in jih nato razporedite na segret žar. Pri nizki temperaturi jih pecite na žaru, dokler se ne zmehčajo. Občasno jih premažite s preostalo marinado. Za okras uporabite šopek timijana.
3. Bulgur skuhajte po navodilih z embalaže. Začinite ga s soljo in zmešajte s preostalim oljem, limonovim sokom ter na drobno sesekljanim peteršiljem in meto. Na bulgur razporedite pečene jajčevce in nadrobljeni sir feta.
Namaz iz jajčevce
- Sestavine
2 manjša jajčevca (približno 500 g) - sok 1 limone
- 100 g paste tahini (sezamove kreme)
- 100 g navadnega jogurta
- 3 stroki česna
- 4 vejice peteršilja
- sol
- mleti črni poper
- 25 g masla
- kruha
- mlada čebula za postrežbo (po želji)
- olivno olje

Priprava
1. Jajčevca na več mestih prebodite z vilicami, ju položite na naoljen pekač in približno 30 minut pecite v pečici, ogreti na 200 °C. Vmes ju nekajkrat obrnite, da se bosta enakomerno spekla (to lahko storite tudi na žaru). Pečena vzemite iz pečice, prerežite na pol (meso mora biti mehko, če še ni dovolj, jajčevca za nekaj minut vrnite v pečico). Pečena in prepolovljena jajčevca pokapajte z limonovim sokom, zavijte v alufolijo in pustite, da se ohladi.
2. Z žlico izdolbite meso jajčevcev, ga dajte v skledo in zmešajte s tahinijevo pasto, jogurtom, strtim česnom, sesekljanim peteršiljem, soljo in poprom.
3. V ponvi raztopite maslo in rezine kruha na obeh straneh zlatorjavo popecite. Premažite jih z namazom, potresite s sesekljano mlado čebulo in pokapajte z olivnim oljem.
Objavljeno v reviji Jana, št. 31, 5. avgust 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se