Kulinarika / stran 54
Fantom v Slovenj Gradcu s picami v trendu
Picerija Fantom v Slovenj Gradcu je pred leti prva na Koroškem zavila v svet sodobnih pic. V zadnjem letu je stopila še korak naprej.
Pizziada Lasis – pica je v nenehnem vzponu
V Velikih Laščah se je v peki pice pomerilo 30 tekmovalcev. Svoje izdelke so brezplačno delili med 1000 obiskovalcev.
Sobotni recept: Ribji file v limoninem soku
Dobrodošla ideja za postni čas.
Super ideje, kako šparglje preprosto vključiti v prehrano
Šparglji, ki so znani kot znanilci pomladi, so že tu. Privoščite si jih, dokler so na voljo.
Trik za popolno domačo zelenjavno juho, ki vas bo navdušil
Tako boste vedeli, kaj je v njej, pa še čudovito osnovo za druge juhe in omake boste dobili.
Ti pomurski gostinci sodelujejo v spomladanskem tednu restavracij
Skupno bo brbončice razvajalo 117 restavracij iz vse Slovenije, iz Pomurja jih sodeluje osem.
Istrijanko - vrhunska paradižnikova omaka iz slovenske Istre
Morda ne veste, a ena najboljših omak iz paradižnikov sorte san marzano, kar se jih dobi na tržišču, izvira iz naše Istre.
Kako do popolnega vlečenega testa za jabolčni zavitek
Bi se želele poučiti, kako pripraviti jabolčni zavitek iz vlečenega testa? Saj veste, tistega, ki ga razvlečete prek mize!
Odličen recept za krofe učiteljice Urške
Urška Brunšek, učiteljica gospodinjskega pouka in vodja kulinarične sekcije andraškega kulturnega društva, v pustnem času najraje peče krofe.
Recepti za lahke jedi, ki vas bodo nasitile
Med pustom in veliko nočjo naj si bi človek malo spočil telo. Ne bomo vas silili k postu, lahko pa si pripravite kakšen bolj lahek obrok z bogatim okusom.
Sobotni recept: Ocvrta polenta s sirom
Ponujamo vam idejo za jed, s katero lahko razvajate svoje bližnje.
Preprosti recepti za okusno nedeljsko kosilo
Tipično slovensko nedeljsko kosilo se še vedno streže s pečenko in krompirjevo prilogo, na koncu pa seveda ne sme manjkati še nekaj sladkega.
Z vrelo vodo do ekstra tankih palačink?
Veste, da nekateri kuharji v maso za palačinke dodajo vrelo vodo? Za vas smo zbrali vse trike za pripravo tankih palačink, prilagamo pa tudi popoln recept.
Jorg Zupan razkril slastne recepture, da boste ustvarjali tudi vi
Nekateri šefi svoje recepte skrivajo, Jorg Zupan pa je prijazno privolil, da nam pripravi kosilo in razloži recepte, da boste izjemne okuse poustvarili tudi v svoji domači kuhinji.
Skriti fermentiranci
Zdaj že vemo, da jogurt, kislo zelje, pivo, čokolada, kava, kruh – in številna druga živila – nastanejo s fermentacijo. Toda trgovinske police in naše kuhinjske shrambe skrivajo še kakšen drug prehrambni izdelek enakega izvora. Najpogostejša je mlečnokislinska fermentacija, zato je zanimivo spoznati, kaj vse omogoča!
Ali so fermentirana živila res tako zdrava?
O fermentiranih živilih, ki večinoma izvirajo iz Azije, je v zadnjih letih res veliko govora. Ne samo zato, ker nam prinašajo nove zanimive okuse, temveč tudi zato, ker so številna blagodejna za zdravje. Toda preden jim začnemo kar povprek pripisovati skoraj čudežne lastnosti, jih je treba bolje spoznati. Je vsako fermentirano živilo probiotik?
Popoln limonin kolač: sočen, mehak in preprost za pripravo
Limonin kolač je prava klasika med sladicami – svež, dišeč in osvežujoč. Priprava je preprosta, z njim pa boste vedno navdušili.
Drzen obisk v prima koroški piceriji Gajbica
Obiskali smo picerijo Gajbica, ki se je pred nekaj leti prva na Koroškem ojunačila in sladokuscem ponudila sodobno pico.
Fermentirana pijača
Tokrat pijemo brez skrbi za zdravje in opozoril o nevarnostih pri čezmernem uživanju – govorili bomo namreč o tistih fermentiranih pijačah, ki vsebujejo le malo ali celo nič alkohola, poleg tega pa so za naše zdravje več kot odlične.
Čarobni svet fermentirane hrane
Fermentacija je bila najverjetneje odkrita povsem po naključju. Mleko, ki ga je pastirica neohlajenega nosila s seboj v čutari, se je magično spremenilo v kislo mleko ali jogurt. Iz grozdja je pod primernimi pogoji nastalo vino. Zmes moke in vode je začela brbotati in se razvila v kislo testo za kruh.