Najboljša kombinacija polnjene poletne zelenjave
Barvita poletna zelenjavna jed brez mesa, ki jo lahko postrežete toplo ali hladno. Popolna za hitro, zdravo in okusno kosilo.

Izvrstna je za poletno kosilo ali večerjo. Tale recept je brez mesa, zato je primeren tudi za vegetarijance. Postrežemo lahko toplo ali hladno. Uporabimo le eno vrsto zelenjave ali pa različne. Ravnamo, kot nam je pač najljubše in najbolj všeč. Sama imam najraje kombinacijo različne poletne zelenjave; uporabim bučke, paprike, jajčevce, paradižnik in čebulo.
NAMIG
To je slastna in poceni poletna jed. Pripravimo jo, kadar imamo zelenjave v izobilju ali če ne vemo več, kaj bi kuhali.
Sestavine
- Različna poletna zelenjava (na osebo računamo dva kosa, če postrežemo kot prilogo, ali štiri, če bomo imeli za glavno jed)
- 4 kosi kruha (lahko starega, od prejšnjega dne)
- 1–2 jajci
- 200 g sira, naribanega
- 50 g naribanega parmezana
- sveže sesekljane začimbe: peteršilj, timijan
- sol, poper, olivno olje – po okusu
Priprava
1. Star kruh nalomimo ali na grobo zrežemo na kocke. Prelijemo ga z zajemalko tople juhe (če je nimamo, si pomagamo z jušno kocko). Počakamo 5 minut, da se namoči, nato ga z rokami rahlo stisnemo in zdrobimo.
2. V skledo damo kruh, jajce, sesekljana zelišča, nariban sir.
3. Zelenjavo očistimo, operemo in prerežemo na pol. Z žličko izdolbemo malo sredice, da nastane vdolbinica, kamor bomo položili nadev. Kar smo izdolbli, sesekljamo in damo v skledo k preostalim sestavinam. Posolimo, popopramo po okusu. Vse dobro premešamo in z nadevom napolnimo zelenjavo.
4. Čez vse potrosimo še malo ribanega sira in pokapljamo z olivnim oljem.
5. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija pol ure oziroma tako dolgo, da je zelenjava pečena (preizkusimo tako, da jo prebodemo z vilicami).
Objavljeno v reviji Jana, št. 32, 12. avgust 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se