Pisana in slastna paella brez mesa
Številni ob besedi paella najprej pomislimo na morske sadeže in piščanca, a tudi brez teh sestavin lahko na mizo postavimo slastno paello.

Vsem poznana in izjemno priljubljena španska klasika paella je pogosto povezana z ribami, školjkami ali piščancem. A ta kultna poslastica je veliko več kot le klasika iz Valencie. V resnici gre za izjemno prilagodljivo jed, ki svojo dušo najde v dobrem rižu, bogatih okusih in deljenju z najdražjimi. In kot dokazuje ta veganska različica, mesa sploh ne potrebujemo!
Veganska paella s sušenim paradižnikom, oljkami in artičokami je pravo slavje zelenjave. Barvita, sočna in z lepo zapečeno skorjico. Recept ohranja vse tisto, kar imamo pri paelli radi: preprosto pripravo, prepričljivo aromo in značilno hrustljavost, ki jo pričaramo prav na koncu.
Poleg tega paella ni le nedeljski obed ali družinska specialiteta. Lahko je tudi popolno vegansko kosilo za med tednom, saj je nasitna, zdrava in čudovito dišeča. Če se spogledujete z veganskim jedilnikom, bo ta okusna paella odličen začetek vašega brezmesnega popotovanja.
Veganska paella s sušenim paradižnikom in oljkami
Sestavine:
-
2 čebuli
-
1 rdeča paprika
-
1 rumena paprika
-
1 bučka
-
2 stroka česna
-
100 g vloženih srčkov artičok, pečenih na žaru
-
2 žlici oljčnega olja
-
1 žlica paradižnikove mezge
-
300 g riža za paello (bomba ali calasparra) ali drugega kratkozrnatega
-
8,5 dl zelenjavne jušne osnove
-
75 g mešanih izkoščičenih oljk
-
75 g sušenega ali polsušenega paradižnika
-
sol in poper
-
šopek peteršilja, limonovi krhlji in po želji pekoča omaka za serviranje
Priprava:
- Čebuli narežemo na lističe, papriki na trakove, bučko na polmesece, česen na tanke rezinice. Artičoke po potrebi razpolovimo. Pečico segrejemo na 200 °C (ventilacijska 180 °C).
- V veliki plitvi kozici segrejemo olje in na njem 10 minut pražimo čebulo, papriko in bučko s ščepcem soli.
- Zelenjava naj se rahlo zmehča in začne karamelizirati. Dodamo česen, pražimo še minuto, nato vmešamo paradižnikovo mezgo in riž.
- Dobro premešamo, da se riž enakomerno obda z začimbami in zelenjavo.
- Vse skupaj zalijemo z zelenjavno osnovo, dodamo artičoke, oljke in sušen paradižnik, začinimo s soljo in poprom ter nežno premešamo.
- Posodo prestavimo v pečico in pečemo 45 minut oziroma toliko, da se riž skuha in vrhnja plast rahlo zapeče.
- Postrežemo s sveže nasekljanim peteršiljem, limono in po želji nekaj kapljicami pekoče omake.
Triki za popolno vegansko paello
-
Izbira riža je ključna: Idealna izbira sta bomba ali calasparra, saj vpijeta tekočino, ne da bi se razkuhala. Če ju nimate, izberite katerokoli vrsto kratkozrnatega riža.
-
Med kuhanjem ne mešajte: Tradicionalna paella se po tem, ko jo damo v pečico ali na ogenj, ne meša več, da se na dnu ustvari nežno zapečena skorjica, imenovana socarrat.
-
Domač paradižnik: Polsušen paradižnik lahko pripravite doma – paradižnike narežite in jih sušite v pečici pri nizki temperaturi, nato jih vložite v olje z zelišči.
-
Za še več okusa: V zelenjavno osnovo lahko dodate ščepec dimljene paprike ali žafran za pristen španski pridih.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se